Tegning i interiørfaget - Kommunikasjon, kunde og arbeidsliv (FD-FBI vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Tegning i interiørfaget

En interiørkonsulent som planlegger interiørløsninger for en kunde, må vise hva som er tenkt brukt av materialer, farger, tekstiler, møbler og belysning. Tegning er et godt verktøy for idéutvikling, planlegging og for å visualisere løsningsforslag.

Oppmåling og plantegning

Dersom det ikke finnes eksisterende tegninger av rommet, kan dette tegnes opp for hånd med linjal og blyant eller penn. Alt etter hvor stort rommet er, og hvor detaljerte løsningene er, velges riktig målestokk. 1:50 og 1:20 er vanlige størrelser på enkle rom.

For å kunne tegne opp rommet riktig, må du ta mål. Dette kan du enklest gjøre ved å bruke lasermåler. Tommestokk og målebånd kan også brukes. Lag håndskisser av rommets fire vegger og gulv, og bruk god tid på å måle opp. Det er en fordel å være to personer, slik at én måler og én skriver. Bruk god tid og mål nøyaktig.

Dokumenter med bilder av hele rommet, slik at du kan se på bildene hvis skissene blir uklare, eller du lurer på hvilke eksisterende materialer som er brukt. Tegn så opp rommet i plan og veggoppriss med reduksjonsstav i valgt målestokk.

På tegningene kan du planlegge hvor møbler skal stå og fargelegge disse for å vise farge og materialbruk. Tusj og fargeblyanter er gode redskaper når du skal fargelegge et interiør.

Tracing

Dersom du får tilgang til gode bilder av rommet, har du et godt utgangspunkt for å lage en fin perspektivtegning. Forstørr først opp bildet til ønsket størrelse. Legg deretter kalkerpapir over bildet og tegn inn rommet. Kalkerpapir er tykt gjennomsiktig papir som egner seg godt til å tegne på. Her er det en fordel å bruke en tynn svart tusj. Tegn så inn det interiøret som du ønsker for din kunde. Her må du øve deg på å tegne inventar i perspektiv. Fargelegg løsningen.

Relatert innhold

Fagstoff
Digital opptegning i interiørfaget

DAK står for data-assistert konstruksjon. Dersom du har tilgang på digitale tegneprogram, kan du bruke dette til å lage profesjonelle tegninger.

Skrevet av Gunn Elin Birkenes.
Sist faglig oppdatert 18.05.2021