Celler og vev - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Celler og vev

Kroppen er bygd opp av celler. Inni cellene foregår stoffskiftet - metabolismen - som er prosesser som holder oss i live, slik at vi blant annet kan tenke, bevege oss, se, høre og at hjertet kan slå.

Celler

Celler er spesialiserte. I en kropp er det muskelceller, nerveceller, blodceller, hudceller og mange andre celletyper. De ulike celletypene har ulikt utseende og ulike funksjoner.

Ordet celle kommer av det latinske ordet cella som betyr "lite kammer". I hvilke andre sammenhenger brukes ordet celle?

Vev

Et vev består av flere celler av samme type som gjør den samme jobben. De fire hovedtypene av vev i kroppen er:

  • overflatevev, som dekker overflatene i kroppen. Huden består selvsagt av overflatevev, men også innsiden i fordøyelsessystemet er dekket av overflatevev.
  • muskelvev, som har den spesielle egenskapen at det kan trekke seg sammen. De enkelte cellene i muskelvevet samordner aktiviteten sin, og dermed kan muskelen utføre et arbeid.
  • nervevev, som består av sanse- eller nerveceller. Disse cellene har den spesielle egenskapen at de oppfatter signaler og sender dem videre.
  • støttevev eller bindevev, som binder sammen og beskytter kroppens deler.

Organ og organsystemer

Et organ er en del av kroppen som har en bestemt funksjon, for eksempel hjertet eller et øre. Et organ kan bestå av flere ulike typer celler og vev.

I mange sammenhenger er flere organer knyttet sammen, og da snakker vi om organsystemer. Respirasjonssystemet og fordøyelsessystemet er eksempler på organsystemer.

Utfordringer til deg

  1. Søk på internett og finn ut sånn omtrent hvor mange celler menneskekroppen består av.
  2. Kan du forklare begrepene celle, vev, organ og organsystem?
Skrevet av Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen.
Sist faglig oppdatert 22.01.2018