Hopp til innhold
Oppgave

Arbeidsantrekk

I helsevesenet er det påkrevd med arbeidsantrekk som en del av de basale smittevernrutinene. Du som arbeidstaker må følge de retningslinjene for arbeidsantrekk som til enhver tid gjelder på arbeidsplassen din.

Arbeidsantrekk

  1. Finn ut og beskriv hvilke retningslinjer som gjelder for arbeidsantrekk på en arbeidsplass du kjenner til. For eksempel hjemmetjenesten, sykehjem, bo- og servicesenter, sykehus, rusomsorgen, boliger for personer med fysisk eller psykisk funksjonsnedsettelse eller opptrenings- og behandlingssenter.

  2. Forklar hvorfor helsepersonell ikke bør bruke håndsmykker.

  3. Hva er årsaken til at overdelen av arbeidstøy bør ha korte ermer?

  4. Du skal bruke stellefrakk hos en bruker ved morgenstell. Forklar riktig måte å ta på og av stellefrakken på med tanke på hygiene og smittevern.

  5. Når skal du bruke gul frakk, og hva skiller denne fra vanlig stellefrakk?

Beskyttelsestøy

Bruk av beskyttelsesfrakk i forbindelse med stell er ett av flere viktige hygienetiltak i helsesektoren. Den beskytter både helsepersonell og pasienter mot overføring av smitte. Likevel vet vi av erfaring at praksisen med bruk av stellefrakk varierer stort fra en arbeidsplass til en annen.

Gå sammen i grupper på tre til fire elever.

  1. Reflekter over hvilke årsaker som kan ligge bak at helsepersonell ikke bruker stellefrakk selv om de vet at dette er både påkrevd og viktig for å hindre overføring av smitte.

  2. Diskuter i gruppa: Hvordan ville du selv ha reagert under praksis på sykehjem hvis du oppdaget at veileder eller annet helsepersonell ikke brukte stellefrakk under pleie?

    • Ville du ha gått mot strømmen og likevel brukt stellefrakk?

    • Hvilke reaksjoner kunne du da ha fått fra personalet?

    • Hvordan tror du pasientene ville ha reagert på at du som praksiselev brukte stellefrakk, mens de andre, erfarne pleierne ikke gjorde det?

    • Ville du ha varslet avdelingsleder om dette bruddet på basale smittevernrutiner? Begrunn svaret ditt.

Relatert innhold

Skrevet av Odd Ragnar Myhr og Siv Stai.
Sist faglig oppdatert 13.01.2022