Selvkostkalkyle - Forretningsdrift (SR-SSR vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Selvkostkalkyle

Det finnes ulike kalkyler vi kan benytte for å kalkulere salgspris på et produkt. Ønsker vi å sikre oss at prisen dekker alle kostnadene våre, samt gir oss tilfredsstillende fortjeneste, kan vi benytte oss av selvkostkalkylen.

Hva er en selvkostkalkyle?

En selvkostkalkyle er en kalkyle for å beregne salgsprisen på et produkt, hvor fokuset er at salgsprisen skal dekke alle kostnadene knyttet til produktet, samt gi oss en tilfredsstillende fortjeneste. Når vi bruker selvkostkalkylen for å beregne salgspris, har vi en kostnadsbasert prissetting.

Selvkostkalkyle i en handelsbedrift

En butikk er en typisk handelsbedrift, som kjøper inn produkter for å selge videre. Vi deler kostnadene til en butikk inn i direkte kostnader og indirekte kostnader. De direkte kostnadene er kostnadene knyttet direkte til innkjøp av produktet, som innkjøpspris, toll og frakt. Summen av disse kostnadene kaller vi produktets inntakskost.

Indirekte kostnader er kostnader til butikken som ikke kan knyttes direkte til et bestemt produkt, som lønn, husleie, strøm og markedsføring. Ved bruk av selvkostkalkylen må vi sette opp hvor mye av de indirekte kostnadene det aktuelle produktet skal dekke. Som oftest blir de indirekte kostnadene beregnet som et prosentsats av inntakskost ut fra produktets andel av butikkens omsetning.

Eksempel: Kalkulering av salgspris på et kamera

Tenk deg at du er ansatt som butikksjef i en større elektronikkjede, og at du akkurat har fått et parti med kameraer inn i butikken som du vil regne ut salgsprisen på. Ta utgangspunkt i følgende opplysninger:

  • Varepartiet består av 12 kameraer. Pakkseddelen viser at hvert kamera har en innkjøpspris på 960 kroner.
  • Det kostet 600 kroner i frakt for kameraene.
  • Elektronikkjeden setter de indirekte kostnadene for produktet til 60 prosent av inntakskost.
  • Elektronikkjeden tar en fortjeneste på 30 prosent, som blir regnet av selvkost.
  • Merverdiavgiften på kameraer er på 25 prosent.

Selvkostkalkyle i en produksjonsbedrift

I videoen om familiebedriften Den blinde ku, som produserer og selger oster, ser vi hvordan de setter opp sselvkostkalkylen sin. I kalkylen tar de utgangspunkt i alle kostnadene ved produktet. Både direkte og indirekte kostnader må dekkes. I tillegg legger de til en fortjeneste når de skal finne utsalgsprisen.

Den blinde ku har direkte kostnader som melk og andre innsatsfaktorer, voks og innpakningspapir. Strøm, husleie og lønn til de ansatte er noen av de indirekte kostnadene. Dette er kostnader som ikke kan knyttes direkte til produksjonen av en bestemt ost.

Video: Terranova Media / CC BY-SA 4.0
SELVKOSTKALKYLE FOR DEN BLINDE KU

Kalkulasjon

Kostnader

Direkte kostnadermelk
andre innsatsvarer
voks
innpakningspapir
bæreposer
utstyr og maskiner til å produsere ostene
frakt av varer til butikkene
+ indirekte kostnaderstrøm
husleie
lønn til ansatte
= selvkost
+ fortjeneste
= salgspris uten merverdiavgift
+ merverdiavgift
= salgspris med merverdiavgift

Fagbegreper

Direkte kostnader
er kostnader som er direkte knyttet til produksjonen eller salget av et bestemt produkt.
Handelsbedrift
er en bedrift som kjøper inn varer for så å selge dem videre.
Indirekte kostnader
er generelle kostnader hos bedriften som ikke kan knyttes direkte til produksjonen eller salget av et bestemt produkt.
Inntakskost
er det det koster å ta inn et produkt til butikken.
Merverdiavgift
er en avgift til staten på salg av produkter.
Produksjonsbedrift
er en bedrift som produserer og selger varer.
Produktkalkyle
er et oppsett av ulike kostnader og fortjeneste som har til formål å beregne salgsprisen for et produkt.
Selvkostkalkyle
er en produktkalkyle som tar med alle kostnadene, både direkte og indirekte, fortjeneste og merverdiavgift. Den beregner også selvkost, som er den prisen som akkurat dekker kostnadene ved produktet.
Skrevet av Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 30.09.2024