Kjøpe ny telefon, eller bytte skjerm? - Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 - Ressurssamling - NDLA

Hopp til innhold
Oppgave

Kjøpe ny telefon, eller bytte skjerm?

Det er fristende å kjøpe ny og enda bedre telefon dersom skjermen eller batteriet går på den gamle. Er det mye penger å spare på å prøve å holde liv i den gamle ved å reparere den?

Innledning

Vi sammenligner priser på telefoner og deler/reparasjoner mellom mobilprodusentene Fairphone og Apple (men vi kunne valgt andre).

Startoppgaver

  1. Gå til nettsida til Fairphone. Hva er Fairphone?

    Kommentar

    Selskapet Fairphone produserer og selger mobiltelefoner. De sier at de er mer bevisste når det gjelder valg av materiale i telefonene og betingelsene for arbeiderne i de ulike leddene i verdikjeden til telefonen (enn andre mobilprodusenter). Selskapet er ikke de eneste mobilprodusentene som sier dette. Kanskje du vet om andre mobilprodusenter som prøver å holde en høy miljøprofil?

  2. Hvordan profilerer Apple seg med tanke på miljø og arbeidsvilkår? Se for eksempel informasjonssidene til selskapet.

    Kommentar

    Apple satser på resirkulering av telefoner og av materialene i telefonene. De markedsfører seg også på å ha rettferdige vilkår for arbeiderne i produksjonskjeden.

Hovedoppgaver

Det kan lønne seg å løse disse oppgavene med et regneark.

  1. Velg deg ut en Iphonemodell og en Fairphonemodell. Hva koster disse telefonene? (For å få riktige priser på Fairphone må du kontrollere at Norge er valgt som land på nettsiden.)
  2. Gå ut ifra at du skal ha telefonen i 6 år. Gå også ut ifra at du i løpet av denne tiden (for eksempel etter 3 år) må bytte batteri og skjerm én gang hver. Finn ut hva det koster å gjøre dette for de to telefonene.
  3. Hva blir kostnadene dersom du i stedet for å reparere kjøper ny telefon etter 3 år? Finn dette ut for begge telefonene.
  4. Hva lønner seg mest for deg? Hvor mye kan du spare ved å velge det billigste alternativet?
  5. Vurder hvilket alternativ som er best for miljøet.
  6. Lag en egnet grafisk framstilling av resultatene dine.
Skrevet av Bjarne Skurdal, Viveca Thindberg og Tone Hadler-Olsen.
Sist faglig oppdatert 22.11.2019