Denne mappen er delt av en fagperson, og inneholder fagstoff, oppgaver og lenker til tekster fra både NDLA og andre nettsteder. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappen eller lagre lenken.
Meny
- Kombinasjon av mat og ølFagstoff
Øl har tatt opp konkurransen med vin om å være det perfekte følget til mat.
- AllergenmerkingFagstoff
Når du skal servere eller selge mat til andre, må du vite hvordan du skal merke varene riktig, slik at kundene får den informasjonen de trenger.
- Komponere en enkel rettFagstoff
Når du skal komponere en rett som harmonerer og gir en god smaksopplevelse, er det flere ting du må tenke på.
- Hensyn under menyplanleggingFagstoff
Formålet med å planlegge en meny er at gjesten skal få dekket sine behov for mat på en ernæringsmessig, økonomisk og sensorisk riktig måte.
- MengdeberegningFagstoff
Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.
- Kombinere mat og vinFagstoff
En vellykket kombinasjon mellom mat og vin kan heve et måltid. For å skape en god kombinasjon er det viktig å ha kunnskap om noen generelle prinsipper.
- Bærekraftige menyerFagstoff
Hva er en bærekraftig meny? Og hva må vi tenke på for å kunne servere mat som er både god og bærekraftig, uten at vi øker kostnadene?
Når du skal komponere en meny med flere retter, er det mange ting å tenke på for at sammensetningen skal bli vellykket.
- Alkoholfritt/alkoholsvaktFagstoff
Ifølge alkoholloven er en bedrift med alkoholservering også pliktig til å ha et rimelig utvalg med alkoholfrie drikkevarer.