Denne mappen er delt av en fagperson, og inneholder fagstoff, oppgaver og lenker til tekster fra både NDLA og andre nettsteder. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappen eller lagre lenken.
Grunnleggende tilberedningsteknikker
- PannestekingFagstoff
Pannesteking er en veldig allsidig tilberedningsmetode. Kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt – nesten alt kan stekes i en panne.
- OvnsbakingFagstoff
Å ovnsbake betyr å steke en råvare i tørr varme. Dette foregår i en ovn, og variasjonene er mange.
- Sous videFagstoff
En av de mest brukte teknikkene i det moderne kjøkkenet er sous vide. Du vil finne vakuumposer med råvarer og matretter på flere typer kjøkken.
- SaltingFagstoff
Salt regnes som en den eldste og viktigste konserveringsmetoden i historien. Metoden har vært brukt både til fisk og kjøtt i flere tusen år.
- PosjeringFagstoff
På fagspråket betyr posjering "koke uten å koke". Dette er en teknikk som egner seg veldig godt til råvarer som lett blir ødelagt hvis de kokes for hardt.
- FriteringFagstoff
Fritering er en mye brukt teknikk på kjøkkenet. Hva er viktig å huske på når du skal fritere?
- RøykingFagstoff
I Norge har vi brukt røyk for å konservere og tilberede mat i flere århundrer. Når du røyker mat, får du en særegen røyksmak som mange liker.