Hopp til innhold

Denne mappen er delt av en fagperson, og inneholder fagstoff, oppgaver og lenker til tekster fra både NDLA og andre nettsteder. Logg inn på Min NDLA for å kopiere mappen eller lagre lenken.

Grunnleggende tilberedningsteknikker

  1. Pannesteking
    Fagstoff

    Pannesteking er en veldig allsidig tilberedningsmetode. Kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt – nesten alt kan stekes i en panne.

  2. Ovnsbaking
    Fagstoff

    Å ovnsbake betyr å steke en råvare i tørr varme. Dette foregår i en ovn, og variasjonene er mange.

  3. Sous vide
    Fagstoff

    En av de mest brukte teknikkene i det moderne kjøkkenet er sous vide. Du vil finne vakuumposer med råvarer og matretter på flere typer kjøkken.

  4. Salting
    Fagstoff

    Salt regnes som en den eldste og viktigste konserveringsmetoden i historien. Metoden har vært brukt både til fisk og kjøtt i flere tusen år.

  5. Posjering
    Fagstoff

    På fagspråket betyr posjering "koke uten å koke". Dette er en teknikk som egner seg veldig godt til råvarer som lett blir ødelagt hvis de kokes for hardt.

  6. Fritering
    Fagstoff

    Fritering er en mye brukt teknikk på kjøkkenet. Hva er viktig å huske på når du skal fritere?

  7. Røyking
    Fagstoff

    I Norge har vi brukt røyk for å konservere og tilberede mat i flere århundrer. Når du røyker mat, får du en særegen røyksmak som mange liker.