RBG - NDLA

Hopp til innhold

RBG

Gjennom hele sin yrkeskarriere kjempet Ruth Bader Ginsburg for kvinners rettigheter. Dokumentarfilmen RBG forteller historien om hvordan hun gikk fra å være en innadvendt ung juss-student til å bli en mektig høyesterettsdommer og et feministisk ikon i USA.

Om filmen

Dokumentarfilmen RBG handler om Ruth Bader Ginsburgs vei til stillingen som høyesterettsdommer i USA. Hun var en av få kvinner som studerte juss på 1950-tallet. Da hun var ferdig utdannet, skjønte hun at selv om hun hadde særdeles gode resultater fra studiene, så var det vanskelig å få seg jobb. De fleste advokatfirmaene på denne tiden ansatte rett og slett ikke kvinner.

På 1970-tallet protesterte stadig flere kvinner mot systemet. De nektet å være annenrangs borgere, og de ønsket seg de samme rettighetene som menn.

Kvinnekamp

Ginsburg engasjerte seg i saker som omhandlet likestilling og kjønnsdiskriminering. Hun opplevde at kvinner ble behandlet ulikt fra menn i alle aspekter av det amerikanske samfunnet.

I 1993 ble Ginsburg innsatt som høyesterettsdommer av daværende president, Bill Clinton. Gjennom sitt virke i høyesterett bidro hun til å endre lover, og hun har vært med på å gi amerikanske kvinner flere muligheter og mer likeverdig behandling.

The notorious RBG

Etter hvert som sammensetningen i høyesterett ble stadig mer konservativ, tok Ginsburg dissens i en rekke saker der hun var uenig. Dette var saker som ofte handlet om likestilling og diskriminering. Dette førte til at hun fikk stjernestatus blant unge kvinner og liberale.

Mot slutten av livet var Ginsburg nærmest et popkulturelt ikon i USA. Hun fikk kallenavnet "The notorious RBG" og ble omtalt som både superhelt og feministisk forbilde.

18.september 2020, to år etter at filmen kom ut, døde Ruth Bader Ginsburg.

Skrevet av Tina Andersson. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 30.09.2020