Tegn det norrøne verdensbildet - Norwegian (PB) - NDLA

Skip to content
Oppgave

Tegn det norrøne verdensbildet

Hvordan så vikingenes verdensbilde ut? Nå skal du forsøke å lage en illustrasjon av hvordan kildene til den norrøne mytologien framstiller verden. Tar du de samme valga som tegneserieskaper Peter Madsen, som har laga den populære Valhallserien?

Oppgave 1. Tegn det norrøne verdensbildet

  1. Les teksten om det norrøne verdensbildet under. Oppgava di er å tegne det du leser. Orda som er utheva med tykk skrift, skal alle sammen med i illustrasjonen.
  2. Sammenlign med andre elever i klassen. Har dere tegna det norrøne verdensbildet på samme måte?
  3. Diskuter i grupper: Professor i religionshistorie, Gro Steinsland, skriver: "Det nordiske menneskets livsopplevelse er at menneskene er skapninger som lever i en konstant spenning mellom ulike krefter". (Steinsland, 2005, s. 99). Hva kan hun ha ment med det?

Del 1: Det norrøne verdensbildet

Vi har mange ulike kilder til det norrøne verdensbildet, blant annet Grimnesmål, Voluspå og Gylvaginning. Kildene er ikke alltid samstemte, men teksten under er biter satt sammen til en helhet så godt det lar seg gjøre.

Tips: Tegn stort fra starten! Her er det mange detaljer som skal inn. Og husk viskelær.

Midt i verden bor gudene i kjempeborgen Åsgard. Og gjennom Åsgard vokser kjempetreet Yggdrasil. Det er en ask og er selve verdenstreet. Det har enormt lange greiner som rekker ut over hele verden og opp i himmelen. I toppen finner vi ei ørn, og under en av røttene slanger ormen Nidhogg seg. Mellom ørna og Nidhogg, langs Yggdrasils stamme, springer ekornet Ratatosk og bringer sladder og onde ord mellom slangen og ørna.

Menneskenes hjem, Midgard, ligger utenfor og rundt Åsgard. Det er ei sirkelrund øy omgitt av verdenshavet. Dette havet er omslynga av den enorme og skrekkingytende Midgardsormen, som biter seg selv i halen. Åsgard og Midgard er bundet sammen av regnbuebrua Bifrost. Alt som ligger utenfor Åsgard og Midgard, kalles Utgard. Her fins det onde kaoskrefter som gudene må kjempe mot.

Yggdrasil har tre lange røtter som går ned til tre ulike kilder. Den ene rota går til jotnenes land, Jotunheimen. Jotnene er store og slemme, og de er æsenes hovedfiender. Rota får her næring fra Mimes brønn. Det var i denne brønnen Odin ofra det ene øyet sitt for å bli den klokeste av alle guder. Den andre rota går til Urds brønn. Her sitter nornen Urd sammen med to andre norner. Disse nornene bestemmer over alle folks og æsers skjebner. Den siste rota går helt ned til Nivlheim, hvor mørke og kulde holder til. Det er ved denne rota Nidhogg ligger.

Del 2: Les tegneserien Valhall

I 1979 tegna den danske tegneserieskaperen Peter Madsen første album i Valhallserien. Tegneserien ble en klassiker. Nå skal du rett og slett kose deg med det første albumet Ulven er løs.

Det er en flott introduksjon til norrøn mytologi. De første sidene forteller dessuten om det norrøne verdensbildet. Sjekk om din tegning ligner Peter Madsens. Hvilke andre valg har han eventuelt tatt?

Oppgave 2. Det norrøne verdensbildet – aktuelt i dag?

  1. Teksten om det norrøne verdensbildet forteller om Urds brønn. Finn ut mer om denne og vikingenes skjebnetro. Om du har lest en saga, kan du for eksempel se på hvilken rolle drømmer har i sagaen.
  2. Diskuter i grupper: Hvilke deler av det norrøne verdensbildet syns deres fortsatt er aktuelt i dag, og hvilke mener dere har endra seg voldsomt? Tips til hva dere kan se på:
    • Tror vi på skjebnen eller fri vilje? Begrunn.
    • Kampen mellom det onde og det gode.
    • Finnes det noe guddommelig?

Kilder

Holtsmark, A. (1970). Norrøn mytologi. Oslo, Det Norske Samlaget.

Hultkrantz, Å. (1992). Hvem er hvem i norrøn mytologi? Oslo, Arnkrone.

Steinsland, G. (2005). Norrøn mytologi. Oslo, Pax forlag.

Related content

Task and activities
Til Valhall!

Valhall er den norrøne mytologiens svar på himmelen. Hvordan blir ordet brukt i dag?

Written by: Åsa Abusland.
Last revised date 10/12/2020