Skip to content
Oppgave

Tegn det du ser

Å tegne er bra for helsa vår. Mange barn og unge bruker tegning for å slappe av og kose seg. Etter hvert som vi blir voksne, slutter mange å tegne, men det er kanskje ikke så lurt? Det å tegne gir mange nyttige fordeler, blant annet er tegning bra for hukommelsen.

Å tegne

Stimulerer koordineringen mellom hjerne, øyne og hånd

Å tegne bidrar til å stimulere flere utviklingsområder. Ett av dem er koordinasjonen mellom hjernen, øynene og hendene. Jo mer du tegner, jo flinkere blir du. Å utvikle tegneferdighetene gjør at hendene dine blir et instrument som hjelper deg til å uttrykke idéer, tanker og dine observasjoner av verden.

Øker hukommelsen og styrker læring

Tegning er bra for hukommelsen. Forskning viser at det å tegne både forsterker og hjelper deg til å huske. Det du har lært, vil du derfor huske bedre. Når vi tegner, er det flere områder i hjernen som blir aktivert. Hvis du tegner notatene dine, må du fortolke det som blir sagt, dermed forholder du deg mye mer aktivt til stoffet enn når du skriver direkte av. Dette bidrar til at du får en dypere forståelse av læringsstoffet du jobber med. Da dobles også sjansen for at du husker det, sammenlignet med om du skriver.

Øker kreativiteten

Tegning er bra for kreativiteten. Vi veksler mellom å bruke venstre og høyre hjernehalvdel. Vi aktiverer høyrehjernen med fantasi og kreativitet. Vi må ta en beslutning om hva vi vil tegne, og etter hvert ser vi hva som bør fikses. Dette forbedrer både beslutningsferdighetene og evnen til problemløsning. Denne vekslingen mellom hjernehalvdelene bidrar til at vi tenker mer kreativt.

Styrker observasjons- og konsentrasjonsevnen

Å tegne bidrar også til at vi øver oss på å granske noe nøyaktig, og det bidrar dermed til den generelle observasjonsevnen. Når du tegner, blir også konsentrasjonen din stimulert. Du fokusere på bare én ting, og du kan glemme tid, sted og deg selv.

Er positivt for den psykiske helsen

Forskning viser at tegning bidrar til bedre psykisk helse. Tegning har en beroligende effekt, den gir avkobling og kan redusere stress. I tillegg gir tegning også en glede over å skape noe, det får oss til å føle oss produktive. Tegning bidrar til at vi kan ha det godt.

Oppgaver

  1. Tegn det du ser. Ta med skisseblokk og blyanter ut i naturen. Finn en plass der det er fint å sitte.

    1. Finn en gjenstand du vil tegne. Det kan være for eksempel et tre, et blad, en blomst, skyer, en stein, noe fra kroppen (for eksempel øre, hånd, øye, nese, munn), et menneske eller lignende. Eller du kan tegne det du ser fra der du sitter.

    2. Studer gjenstanden eller det du ser i omgivelsene, nøye, og deretter tegner du. Lag først en skisse. Deretter prøver du å fylle ut med detaljer. Hvis du ønsker det, kan du utvide skissen med farger når du er tilbake på skolen.

    3. Tilbake på skolen kan dere lage en utstilling av tegningene deres. Gjenta denne øvelsen flere ganger. Den kan også gjennomføres i klasserommet eller inne på skolen.

  2. Beskriv og reflekter.

    1. Beskriv opplevelsen din av å tegne det du så. Hvilke sanser brukte du? Hvilke erfaringer fikk du?

    2. Hvordan kan tegning bidra til bedre hukommelse?

    3. Hvilken sammenheng er det mellom tegning og den kognitive utviklingen?

    4. Hvordan vil du legge til rette for at barn og unge skal få tegne både ute og inne?

Kilder

Balci, S. (2020, 30. januar). Derfor er det bra for voksne å tegne. Forskning.no https://forskning.no/helse-kunst-oslomet/derfor-er-det-bra-for-voksne-a-tegne/1629226

Johannessen, M. (2019, 13. desember). Tegning er best for læring og hukommelse. Lærerbloggen. https://martinjohannessen.blogspot.com/2019/12/tegning-er-best-for-lring-og-hukommelse.html

Written by: Siv Stai.
Last revised date 03/06/2021