Skip to content
Learning path

You are now in a learningpath:
Etterbehandling av bilder

Article

Justering av lys

En god fotograf jobber mye med lys og lyssetting av motiver under opptak. Men jobben fullføres først når bildene etterbehandles. Da er det mulig å korrigere for en eksponering som har gitt et litt for mørkt eller litt for lyst resultat.

Lyset bør framheve fokuspunktet

Din jobb i etterbehandlingen er å perfeksjonere lyset i bildet ved å sørge for at bildets fokuspunkt er riktig eksponert, og deretter øke eller redusere lyset andre steder i bildet. En tommelfingerregel er at den lyseste delen av bildet ofte er den som får mest oppmerksomhet. Derfor er det gunstig at mest lys legges til bildets fokuspunkt og heller dempes noe ned på bakgrunn og andre elementer i bilderuten.

Hvor lyst et bilde skal være, er vanskelig å si siden det vil variere fra motiv til motiv. Her må du trene deg opp og bruke øynene dine. Mange bildebehandlingsprogrammer lar deg måle lyset i bildet ditt, og en grei pekepinn kan være at den lyseste delen av fokuspunktet ligger på en verdi mellom 210 og 230 i rød kanal.

I vårt eksempelbilde kan du se at modellens kinn ligger på en verdi på 229 i rød kanal, mens vi godtar at spesielt solen og overlyset i bakgrunnen er lysere. Legg merke til hvordan linjene i lyset og fjellet bidrar til å lede øynene mot modellen.

Justeringsverktøy

Mens Camera Raw har mange forskjellige glidebrytere for å korrigere de forskjellige lysområdene (høylys, skygge osv.), har Photoshop Express Editor kun én glidebryter som lar deg gjøre hele bildet mørkere eller lysere.

Photoshop har mange forskjellige verktøy for å justere lys i bilder. Du finner dem helt øverst under menyvalget «Image» og «Adjustments», eller som «Adjustments Layers» i lagpaletten. Verktøyene rangerer fra veldig enkle til mer avanserte.

«Curves» er et av de mer avanserte verktøyene som gir deg muligheten til å korrigere lyset i bildets forskjellige lysområder ved å sette punkter og korrigere dem på en gammakurve. Verktøyet inneholder også et histogram som viser fordelingen av bildets mørke og lyse piksler.

Video: Tom Knudsen / CC BY-SA 4.0

Ingen fasit

Når du jobber med lysjusteringer, finnes det ingen fasit. Det er en treningssak å trene opp øyet til å bli en flink etterbehandler, men et tips er altså at du tar utgangspunkt i at bildets fokuspunkt bør ligge på en verdi mellom 210 og 230 i rød kanal. Da kan du være sikker på at bildet ikke er for mørkt eller for lyst. De forskjellige fargeverdiene for rød, grønn og blå (RGB) vises blant annet i «Info»-paletten i Photoshop.

Som du kan se i eksempelbildet, finner du en visning av RGB-verdiene rett under histogrammet i Camera Raw, mens Photoshop viser dem i «Info»-paletten som du eventuelt finner i Windows-menyen i Photoshop.

Hva husker du fra Vg1?

Repeter gjerne det du lærte om lysjustering i Vg1: NDLA: Justere lys og farger

CC BY-SA 4.0Written by: Tom Knudsen.
Last revised date 09/06/2022