Psykisk helsevernloven - Career in Health Work (HS-HEA vg2) - NDLA

Skip to content
Fagartikkel

Psykisk helsevernloven

Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven)


er en lov som inneholder regler for undersøkelse og behandling for personer med psykiske lidelser. Psykisk helsevern handler også om pleie og omsorg for pasienter med psykiske helseutfordringer.

Lovens formål og virkeområde

All helsehjelp skal tilrettelegges slik at den enkeltes fysiske og psykiske ønsker og behov ivaretas. Det skal så langt som mulig være en selvbestemmelse i behandlingen, og respekten for menneskeverdet skal ivaretas. Det samme gjelder respekten for den enkeltes fysiske og psykiske integritet. Loven skal sikre at psykisk helsevern skjer på en forsvarlig måte og i samsvar med menneskerettighetene og prinsipper for rettsikkerhet. Det er et formål med reglene at man skal forebygge og begrense bruk av tvang.

Psykisk helsevernloven regulerer tjenester som drives av helseforetakene og private spesialisthelsetjenester på vegne av foretakene. Kommunale tilbud innen psykisk helsearbeid er regulert av helse- og omsorgstjenesteloven.

Psykisk helsevern

Psykisk helsevern er spesialisthelsetjenestens undersøkelse og behandling av mennesker som trenger det på grunn av sin psykiske lidelse. Hovedregelen er at psykisk helsevern skal foregå frivillig med pasientens samtykke i henhold til pasient- og brukerrettighetsloven. Pasienter som er innlagt ved en institusjon, har da rett til å forlate institusjonen når de selv ønsker dersom det ikke er bestemt at de skal tvangsinnlegges. I den forbindelse er det viktig å huske at en pasient som ikke opplever seg selv som psykisk syk, kan mangle samtykkekompetanse når det gjelder behovet for helsehjelp, men likevel samtykke til behandling.

Tvungen observasjon

Med tvungen observasjon kan spesialisthelsetjenesten kartlegge behovet for nødvendig helsehjelp uten samtykke. Hvis pasienten ikke kommer til undersøkelse, kan vedkommende hentes og undersøkes med tvang. Dersom legen som undersøker pasienten, mener at det er grunnlag for tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern, må det dokumenteres i en skriftlig uttalelse.

Tvungent psykisk helsevern

Dersom pasienten har en alvorlig psykisk lidelse og frivillig psykisk helsevern har vært prøvd, men ikke fører fram, kan man i henhold til loven iverkesette tvungent psykisk helsevern. Ved tvungent psykisk helsevern skal pasienten undersøkes av to leger, og den faglig ansvarlige legen ved institusjonen pasienten er henvist til for innleggelse, er ikke bundet av uttalelsen fra legen som undersøkte pasienten først.

Vilkår for tvungent psykisk helsevern

Hovedvilkåret for etablering av tvungent psykisk helsevern er at pasienten har en alvorlig psykisk sykdom og mangler samtykkekompetanse. Hvis pasienten utgjør en fare for seg selv eller andres liv og helse, gjelder ikke kravet om manglende samtykkekompetanse. I tillegg kan det iverksettes tvungent psykisk helsevern dersom det er fare for at manglende behandling kan føre til forverring eller forhindre vesentlig bedring av pasientens tilstand.

Både pasienten selv og pårørende har rett til å klage på vedtak om bruk av tvungent psykisk helsevern. Pasienten har rett til fri rettshjelp i forbindelse med klagen.

Utfordringer til deg

  1. Hvorfor er det viktig med en lov om psykisk helsevern?
  2. Hvilke egenskaper bør helsepersonell ha i arbeid med personer med alvorlige psykiske lidelser?
  3. Forklar disse begrepene til en medelev:

    1. psykisk helsevern
    2. tvungen observasjon
    3. tvungent psykisk helsevern
    4. alvorlig psykisk lidelse

Kilde

Psykisk helsevernloven. (1999). Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern. LOV-1999-07-02-62. Lovdata. https://lovdata.no/lov/1999-07-02-62

Related content

Written by: Hege Nikolaisen and Vigdis Haugan.
Last revised date 12/02/2024