Stemmeretten - Social Science - NDLA

Skip to content
Fagartikkel

Stemmeretten

Kommer du til å bruke stemmeretten din når du blir 18 år? Retten til å stemme er ulik i de forskjellige valgene, og den har endret seg mye de siste 120 årene.

Vi har et . Det vil si at vi velger representanter som styrer på vegne av oss. Annethvert år har du mulighet til å bruke stemmeretten din. Det er stortingsvalg, kommune- og fylkestingsvalg og sametingsvalg hvert fjerde år.

For å stemme må du fylle 18 år i løpet av valgåret og stå i manntallet. Ved stortingsvalg må du være norsk statsborger. Ved kommune- og fylkestingsvalg kan nordiske statsborgere som har fylt 18 år innen utgangen av året, og som har vært registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge senest 30. juni samme år, stemme.

Innvandrere fra land utenfor Norden, og som har bodd i Norge i tre år sammenhengende, kan også stemme, selv om de ikke er norske statsborgere.

Stemmeretten har endret siden 1814 som et resultat av at nye grupper i befolkningen har kjempet fram sine demokratiske rettigheter.

1814: begrenset stemmerett for menn over 25 år

1898: allmenn stemmerett for menn

1907: begrenset stemmerett for kvinner fra borgerskapet

1910: allmenn stemmerett for kvinner ved kommunevalg

1913: allmenn stemmerett for kvinner ved alle valg

1920: stemmerettsalderen satt ned til 23 år

1946: stemmerettsalderen satt ned til 21 år

1967: stemmerettsalderen satt ned til 20 år

1978: stemmerettsalderen satt ned til 18 år

2011: Forsøksordning i 20 kommuner med stemmerett for 16-åringer ved kommune- og fylkestingsvalg

Related content

Subject material
Valgdeltakelsen

Stemmeretten er en politisk ressurs, gjennom den kan du påvirke sammensetningen av Stortinget og andre organer som er folkevalgte.

Subject material
Politisk innflytelse

Det er vi som bor i landet, som skaper politikk gjennom det engasjementet vi viser. Vi har flere kanaler for slik politisk innflytelse:

Written by: Jan-Arve Overland.
Last revised date 06/30/2017