Skip to content
Fagartikkel

Kostholdsplanleggeren

Kostholdsplanleggeren er et digitalt verktøy der du kan beregne næringsinnholdet i matvarer, retter og hele menyer og sammenlikne dette med anbefalinger for inntak av næringsstoffer.

Hvem kan bruke Kostholdsplanleggeren?

Programmet kan brukes av alle som ønsker å vite hva maten inneholder og planlegge eget kosthold. Mange lærer seg å bruke programmet ved å gjennomføre en studie av sitt eget kosthold.

Det mange yrker der du som fagarbeider kan ha medansvar for kostholdet til andre mennesker. Du kan dermed ha stor nytte av dette programmet. Kostholdsplanleggeren er mye brukt i kostholds- og ernæringsopplæringa av skoleelever, høyskolestudenter og ernæringsveiledere. Den er også et fint hjelpemiddel for matindustrien, som kan legge inn oppskrifter og varedeklarasjoner.

Det er Mattilsynet og Helsedirektoratet som har utviklet dette verktøyet, og programmet oppdateres jevnlig med utgangspunkt i matvaretabellen og de gjeldende anbefalingene for kosthold i Norge.

Hvordan bruke Kostholdsplanleggeren?

Du kan altså undersøke hva du eller andre inntar av mat og drikke i et visst antall dager. Du legger inn opplysningene i programmet, og du kan velge hva du vil studere nærmere. Når du skal se på resultatene, kan du få dem presentert som grafikk eller tall. Som tall kan resultatene lastes ned og lagres i Excel-format, noe som for eksempel gjør det mulig å bruke dem i en skriftlig rapport. Det går også an å dele resultatene med andre ved å sende en lenke.

Profil

Kostholdsplanleggeren består av en rekke profiler vi kan sammenlikne med. Når du har gjennomført en kostholdsstudie, kan du se resultatene av denne undersøkelsen i forhold til en slik profil eller referansegruppe og kostholdsanbefalingene som er knyttet til denne profilen.

Kjønn og alder har innvirkning på behovet for energi og næringsstoffer. Gravide og ammende kvinner har økt behov for noen næringsstoffer, mens barn og ungdom kan ha andre spesielle behov. Det samme gjelder beboere på en del institusjoner. Innenfor hver referansegruppe kan du legge inn informasjon om graden av fysisk aktivitet på fritida og aktivitetsnivået på arbeid. Slik kan du lettere sammenlikne resultatene dine med riktig gruppe.

Alle disse anbefalingene bygger på norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, og de er basert på det vi per i dag vet om kosthold og helse. Det er også viktig å være oppmerksom på at anbefalingene i hovedsak gjelder for grupper av friske mennesker. Når folk er syke eller har andre spesielle behov, må man ha utvidede og spesielle kunnskaper for å sette sammen riktig kost.

Funksjoner i Kostholdsplanleggeren

Sjekk og sammenlikn næringsinnholdet i maten

Her kan du søke opp matvarer og sammenlikne næringsinnholdet i inntil seks matvarer om gangen. Du kan velge hvilke næringsstoffer du ønsker å sammenlikne.

Opprett en ukemeny

Her kan du registrere måltidene i en ukemeny og deretter finne næringsinnholdet for hvert enkelt måltid, for alle måltidene en enkelt dag eller for hele ukemenyen. Deretter kan du enkelt sammenlikne disse tallene med anbefalingene for akkurat den referansegruppa du har valgt.

For å lage en ukemeny må du velge en profil, eller referansegruppe, som består av informasjon om alder, kjønn, aktivitetsnivå og livssituasjon. Det er flere ulike profiler å velge mellom.

Opprett en ny rett

Her kan du legge inn egne oppskrifter og beregne næringsinnholdet i dem.

Opprett en matvare

Hvis matvaretabellen mangler en matvare, kan du legge den inn her. Disse matvarene kan du nå bruke i egne retter eller menyer.

Eksempelmenyer

Her ligger det lagret ferdige menyer utarbeidet av Helsedirektoratet, for liten gutt, liten jente, gutt, jente, kvinne og mann. Du kan importere menyene, som da blir lagret på din bruker. Deretter kan du endre profil etter behov og tilpasse menyene deretter. Du kan også bruke eksemplene som utgangspunkt for din egen meny.

Kilde

Helsedirektoratet. (2022). Dette er Kostholdsplanleggeren [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 17. august 2022, lest 21. desember 2022). https://www.helsedirektoratet.no/tema/kosthold-og-ernaering/kostholdsplanleggeren/dette-er-kostholdsplanleggeren

Related content

Written by: Sylvi Skjelstad and Unni Kulhuset Granheim.
Last revised date 01/11/2023