Fargelære og blomsterdekorering - Product Development and Production (FD-FBI vg1) - NDLA

Skip to content
Fagartikkel

Fargelære og blomsterdekorering

Blomsterdekoratører jobber ut fra de fargene som plantematerialet har. Når du skal velge farger, må du ta hensyn til anledningen blomstene skal brukes i. Kulør, valør, fargedominans og kontraster er viktige fagbegreper i arbeidet med blomsterdekorering.

Blomsterdekoratørens fargevalg

Hva blomsterarbeidet skal uttrykke, er avgjørende for fargevalget. Du må ta hensyn til ønskene fra kunden og finne farger som passer til anledningen. Blomstene skal gjerne dekorere et antrekk, et bord, en kiste, et rom eller lignende. Begynn med å analysere oppdraget og ha god dialog med kunden.

Kulør

Alle blomster har kulør. Kulør beskriver hvilken farge i fargesirkelen det er snakk om. Er blomsten blå, gulgrønn eller lilla? Helt ukulørte blomster finnes ikke. En hvit rose har gul eller grønn nyanse i kronbladene, og stilken er alltid grønn.

Opplevelsen av en farge er avhengig av hvilke farger den står sammen med. Ved å bruke en hvit rose med gul nyanse mot en hvit brudekjole vil blomstene oppfattes som kremgule. Av den grunn bør du bruke for eksempel en grønn base og integrere hvite blomster med helt lyse fargenyanser.

Valør

Valøren forteller oss hvor fargen hører hjemme på en lyshetsskala fra svart til hvitt. Når vi blander hvitt eller svart inn i en kulør, får vi nyanser med forskjellig lyshetsgrad. Ved å bruke valører i samme kulør kan du skape et harmonisk og estetisk uttrykk i et blomsterarbeid.

Fargedominans

Den fargen som kommer tydeligst fram i blomsterarbeidet kaller vi dominant. Å ha en tydelig fargedominans er viktig for at arbeidet skal oppfattes som rolig og behagelig å se på.

En klar fargedominans, med bruk av valører i samme kulør, og et lite innslag av en fargekontrast gir arbeidet et spennende helhetsuttrykk.

Kontraster

Kontrast betyr motsetning. Å kjenne til hvordan fargene påvirker hverandre gjennom kontraster, er viktig når du skal jobbe med farger. Dette kan gi spenning i blomsterarbeidet. Du kan bruke kontraster bevisst for å skape for eksempel et blikkfang, en uro eller en frekkhet.

Johannes Itten deler fargekontrastene inn i sju grupper. Sett deg inn i de ulike egenskapene til disse kontrastene. Ved å bruke dem bevisst kan du forsterke det uttrykket du ønsker.

Related content

Subject material
Ittens sju fargekontraster

Bruk av kontraster påvirker hvordan vi opplever farge og form. Ved å bruke fargekontraster bevisst kan du forsterke det uttrykket du ønsker.

Subject material
Ittens fargelære

Ittens fargelære kan hjelpe oss til å forstå fargeblanding og til å finne harmonier og kontraster.






Written by: Siv Engen Heimdahl: and Inger Gilje Sporaland.
Last revised date 03/24/2020