Personskildring i romaner - Norwegian (SF vg1) - NDLA

Skip to content
Oppgave

Personskildring i romaner

I en roman er det alltid noen karakterer som vi oppfatter som viktigere enn andre. Likevel har alle karakterene sin funksjon i teksten. De kan for eksempel stå for bestemte egenskaper, holdninger og verdier, eller de kan stå i motsetning til hverandre slik at konflikter blir tydelige.

Nå skal du se nærmere på karakterene i den romanen du har valgt å lese, særlig på hovedkarakteren. Les i romanen din i 20 minutter og gjennomfør deretter oppdraga nedenfor.

Oppdrag 1: Forklar fagbegreper

Når du blir bedt om å skrive en personkarakteristikk (en karakteranalyse), trenger du noen sentrale fagbegreper som arbeidsverktøy. Se på fagbegrepene som er lista opp nedenfor og forklar dem med egne ord. Skriv ned forklaringa di.

Dersom du ikke husker disse begrepene så godt, kan du lese kort om dem først:

Related content

  1. karakter
  2. direkte personskildring
  3. indirekte personskildring
  4. persongalleri
  5. hovedperson
  6. biperson
  7. type
  8. individ
  9. statisk karakter
  10. dynamisk karakter

Gå gjerne sammen med sidemannen og sammenlign forklaringene deres. Deretter skal dere tenke gjennom denne påstanden og prøve å begrunne den:

Når du skal skrive en personkarakteristikk, er det særlig viktig å se på replikkvekslinger (dialoger).

Legg notata dine i mappa di og les i tjue minutter til i romanen din. Ha begrepene om personkarakteristikk i mente når du leser. Den neste oppgava du skal løse, handler nemlig nettopp om personskildringa av hovedkarakteren i romanen.

Oppdrag 2: Lag en karakteristikk av hovedkarakteren

Hvem er hovedkarakteren i romanen du leser, og hvordan er han/hun? Bruk begrepene du nettopp har lært i en kort personkarakteristikk av hovedkarakteren.

Ta vare på denne teksten og arkiver den i mappa di.

Written by: Jorunn Øveland Nyhus.
Last revised date 05/23/2019