Ytringsfrihet i Rwanda og på Sri Lanka - Media and information knowledge 2 - NDLA

Skip to content
Filmklipp

Ytringsfrihet i Rwanda og på Sri Lanka

Norsk filminstitutt presenterer tre dokumentarfilmer om ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati i Rwanda og på Sri Lanka.

Retten til å være menneske

Beate Arnestads dokumentarfilmer tematiserer fravær av menneskeretter og ytringsfrihet i to land der Norge som nasjon har jobbet med fredsmeklinger – i Rwanda og på Sri Lanka.

Sri Lanka

Etter at den 26 år lange borgerkrigen tok slutt i 2009, har situasjonen stabilisert seg på Sri Lanka. Men foreløpig er det lite som tyder på at myndighetene vil ta tak i behovene for forsoning og finne en politisk løsning på konflikten som vil sikre framtidig stabilitet og hindre diskriminering av minoritetsgruppene.

Tittel: Min datter terroristen
År: 2007
Anbefalt alder: 15 år

Hva fører til at et menneske er villig til å ofre sitt liv for en sak som hun mener er større enn henne selv? Hva er egentlig en terrorist? Hva er forskjellen på en terrorist og en frihetskjemper? Når kjennes det legalt for et menneske å drepe seg selv for å drepe motstanderne? "Skapelsen" av en selvmordsbomber blir beskrevet gjennom nære og personlige intervjuer med to "svarte tigre" i Liberation Tigers of Tamil Eelam, Darshika og Puhalchudar, og med moren til Darshika. Min datter terroristen betraktes i dag som et stykke pionérarbeid fra regissøren Beate Arnestad.

Tittel: Tvunget til taushet
År: 2010
Anbefalt alder: 15 år

Tvunget til taushet er en film om krigsforbrytelser, ytringsfrihet og om mennesker som er villige til å risikere livet for å få fram sannheten. Filmen følger tre srilankiske journalister som har avdekket krigsforbrytelser begått av regjeringsstyrkene i krigen mot de tamilske tigrene. Journalistene har måttet flykte fra hjemlandet og lever nå i skjul. Filmen viser også helt ukjente og brutale sider ved regjeringsstyrkenes såkalte opprydning på Sri Lanka, hvor særlig den tamilske befolkningen har lidt store tap.

Rwanda

For 20 år siden ble Rwanda rammet av et av de mest grusomme folkemordene verden har sett etter andre verdenskrig. Mer enn 800 000 mennesker ble drept i løpet av 100 dager. Operasjon Dagsverk i 2011 samlet inn penger til ungdom i Rwanda for å gi dem skolegang og mulighet til å lære om sine rettigheter slik at de aktivt kan delta i utviklingen i landet sitt.

Tittel: Sannhetens mange ansikter
År: 2010
Anbefalt alder: 15 år

Norske Erik Møse er hoveddommer i FNs internasjonale straffedomstol for Rwanda (ICTR). Møse er internasjonalt høyt respektert og anerkjent. Han har i flere år arbeidet med skyldspørsmål etter massakrene i 1994. De siste årene har det blitt innkalt vitner i stort antall – det finnes få bevis, så domstolen må basere seg på vitneutsagn. Beate Arnestads dokumentarfilm Sannhetens mange ansikter tar opp ICTRs og Møses arbeid. Hun var en av de aller første uavhengige filmskaperne som har fått adgang til rettssalen i Arusha (Tanzania).

Written by: Ingrid Dokka. Rightsholder: Norsk filminstitutt
Last revised date 10/28/2021