Sengeleie og snuing for pasienter med hjerneslag
Når pasienten ligger på den syke siden av kroppen, altså den siden som har lammelser, er det viktig å bruke puter for å støtte slik at det ikke oppstår kontrakturer, feilstillinger eller liggesår. I denne filmen demonstreres snuing av pasient til sideleie på syk side.
Når pasienten ligger på den siden av kroppen som ikke er rammet av lammelser etter hjerneslag, støttes den syke siden opp med puter, slik du kan se i denne filmen.
Når en pasient med hjerneslag ligger i ryggleie, er det viktig at pasienten ligger så langt opp i senga at det ikke er mulig å sparke mot sengeenden. I denne filmen demonstreres bruk av puter for å støtte opp den siden av kroppen med lammelser for å forebygge komplikasjoner ved immobilitet.
Enkelte pasienter med hjerneslag trenger hjelp til å snu seg i senga. Under snuing er det viktig å tenke på det naturlige bevegelsesmønsteret og å skåne den armen som er lammet.
- Om mulig bør det være to pleiere til stede når en pasient skal snus.
- Dersom det ikke er to pleiere, må sengegrinda på den siden pasienten skal snus mot, alltid være oppe.
- Begge beina bøyes.
- Be pasienten støtte/holde den syke armen med sin friske arm.
- Trekk aldri i syk arm.
- Legg pasienten i leie slik tidligere beskrevet og illustrert.
Det finnes hjelpemidler som gjør forflytning enklere, for eksempel silkelaken og skli-madrasser.
Utfordringer til deg
Hvorfor er det viktig at du som helsefagarbeider vet hvordan en pasient med halvsidig lammelse (hemiplegi) etter hjerneslag skal ligge i senga?
Hvordan kan puter i senga brukes for å forebygge kontrakturer, feilstillinger og liggesår?
Hvorfor er det viktig å endre leie for pasienter med nedsatt mobilitet?
Related content
Å være immobil vil si at man har begrenset evne eller mulighet til fysisk aktivitet. Komplikasjoner ved immobilitet kalles også sengeleiets komplikasjoner.
Når vi sitter eller ligger, blir kroppen trykket mot underlaget. Dersom trykket varer over tid, kan det oppstå vevsskade.