Skip to content

Rus

Mange ungdommer prøver rusmidler for første gang i løpet av videregående. Hvorfor bruker noen rusmidler? Hvordan virker de, og hvilke konsekvenser kan bruk av rusmidler få?

Du er på fest. På bordet foran deg står det tomme ølbokser og en halvfull vinflaske. Flere av vennene dine begynner å bli fulle og oppfører seg annerledes enn de pleier.

Stemningen er god. Ved siden av deg i sofaen sitter noen du ikke kjenner så godt. Dere finner tonen, skåler sammen, og en av dem spør om dere ikke skal gå utenfor og røyke en joint.

Hva gjør du?

De fleste ungdommer møter på rusmidler i løpet av videregående. Det er derfor spesielt viktig for dem å lære seg mer om rus. Hvordan virker rusmidler, og hvorfor velger noen å ruse seg? Hva skjer når noen er rusa, og hvordan kan du sette dine egne grenser?

I Norge er alkohol det klart mest brukte rusmiddelet. Det finnes også en rekke ulovlige rusmidler, men de er mindre utbredt enn mange ungdommer tror.

I dette emnet har vi samlet artikler og oppgaver om rusmidler fra forskjellige faglige vinklinger. Vi har også laget tre ulike læringsstier som kan brukes som en introduksjon til temaet rus.

  • I læringsstien Rus skal du reflektere over årsaker til rusmiddelbruk, utforske utbredelsen av rusmidler lokalt og nasjonalt og lære mer om hvordan ulike rusmidler virker.

  • I læringsstien Rus og grenser er det fokus på grensesetting. Hva er det som skaper drikkepress? Hvorfor er det viktig å sette sine egne grenser, og hvordan kan du gjøre det?

  • I læringsstien Russ og rus er det fokus på sammenhengen mellom russefeiringen og rusmidler. Hva er rus? Hvordan virker egentlig alkohol, og hva kan du gjøre for å få ei bra russetid?

Dere kan gå gjennom alle oppgavene og artiklene i læringsstien, eller velge ut enkelte deler.

Vi har også lagt til artikler og oppgaver om rus tilknyttet ulike fag. På denne måten kan dere jobbe videre med temaet i fag som norsk, samfunnskunnskap, psykologi, religion og etikk og helse- og oppvekstfag.

Flere av artiklene og oppgavene i dette emnet er laget i samarbeid med RUSinfo. Dere finner også en artikkel om rus og psykisk helse som er skrevet av VIP Psykisk helse i skolen.

Written by: Karl Henrik Aanesen.
Last revised date 04/21/2021