Programleder: Mitt navn er Andreas Veie-Rosvoll, og i dag skal det handle om å være sikkerhetslærling i Securitas. De fleste har kanskje sett Securitas-vektere ute i samfunnet og lurt på hva som kreves, hva slags trening man må igjennom? Det har i alle fall jeg. Dette og mye mer skal vi nå få svar på. Med meg har jeg fagopplæringsleder i Securitas, Tom Andersen, og Markus Os Andersen, som har vært sikkerhetslærling i Securitas. Velkommen til dere begge!Først og fremst, Tom, hva er jobben din?
TA: Rent konkret er jobben min å ha personalansvar og oppfølgingsansvar for alle lærlingene til Securitas. Vi er såpass store at vi har registrert et eget opplæringskontor, som jeg er leder for. Det jeg gjør, er å følge opp alle lærlingene faglig, undervise dem og hjelpe dem frem til fagbrevet.
Programleder: Tom, hvorfor er lærlingene deres så viktige?
TA: Det viktige er at vi satser på ungdommen. De er fremtiden, og de bringer med seg mye ny kunnskap fra skolen og inn til oss. Det er også økende etterspørsel etter fagarbeidere. Flere og flere av kundene våre sier at de vil ha en vekter som ikke bare skal passe på bygget, men ha ansvar for evakuering ved brann, kameraovervåkning og lignende.
Programleder: Markus Os Andersen, du har vært sikkerhetslærling i Securitas. Hvordan så hverdagen din ut da?
MOA: Jeg jobbet på et krevende objekt i Oslo. Da gjorde vi alt fra opptak og kameraovervåkning, innbrudds- og brannalarmer til enkle oppgaver som produksjon av adgangskort.
Programleder: Hva mener du med «krevende objekt»?
MOA: Et stort geografisk objekt der vi brukte beina og ikke bil eller sparkesykkel. Vi hadde kunder som forventet mye av oss, og oppgaver som til tider ikke lå under det en vekter gjør. Vi var en del av beredskapen på objektet.
Programleder: Så du hadde mange forskjellige typer oppgaver?
MOA: Ja, absolutt.
Programleder: Hva var den mest spennende delen av hverdagen som lærling?
MOA: De gangene det var utenom rutinene, var mest spennende – for eksempel førstehjelpssituasjoner eller situasjoner med mennesker i mer lukkede miljø, slik som rus eller psykiatri.
Programleder: Hva slags utfordringer preget den hverdagen?
MOA: De områdene jeg jobbet i, hadde en del vann rundt. Så det var en del nær-drukning-episoder, som både jeg og mine tidligere kollegaer har avverget. En annen utfordring var å snakke med mennesker som ikke var så vant til å snakke med oss. Der skal du jo være hyggelig, men fortsatt bestemt, og du skal få igjennom saken din. Du skal få viljen din, selv om de du snakker med, skal føle at de har hatt en positiv opplevelse.
Programleder: Når Markus forteller dette, Tom, tenker jeg at dette er en allsidig jobb hvor du må gjøre mye forskjellig. Hva er de viktigste egenskapene for en lærling i Securitas?
TA: De viktigste egenskapene for en lærling i Securitas er at du er voksen og har tenkt igjennom valget. Du tar ikke fagbrev som vekter, du tar fagbrev i sikkerhetsfaget. Det betyr at du skal beherske mange teknikker og mye teori. Du lærer veldig mye om deg selv, og du må være trygg på deg selv i ulike situasjoner. Mye kan vi jo trene deg opp i. Til syvende og sist er det det du har mellom øra, som jeg pleier å si, som redder deg gjennom situasjonen.
Programleder: Markus, hva gjør du i dag?
MOA: I dag jobber jeg på legevakten i Bergen. Jeg fikk flyttet over dit uten noe stort problem da jeg ønsket å flytte til Bergen. Da må jeg sørge for sikkerheten til både pasientene og personalet – være ansvarlig for evakuering ved brannalarm eller håndtere utagerende personer i påvente av at politiet skal komme og bistå oss. Men oppgavene kan også være å roe ned eksempelvis ekstremt berusede personer som ikke vet hvor de er, og vil dra derfra – å snakke rolig med dem om å bli, uten å måtte tvinge dem.
Programleder: Hvorfor gikk du til Securitas?
MOA: Jeg hadde noen venner som også hadde tatt læretiden i Securitas, og som var veldig fornøyd med det. Så syntes jeg det var veldig behagelig med den tryggheten av å ha et stort firma som er på landsbasis. Det har jeg merket i ettertid, da jeg valgte å flytte internt i Securitas, at det var en veldig myk overgang fra å jobbe i Oslo til å jobbe i Bergen, for du kjenner systemene. Du vet hvordan veien går og du kjenner til systemet fra Oslo, for det er ganske likt.
Programleder: Tom, nå har vi hørt hva Markus driver med i dag. Hva slags andre jobber kan lærlingene gå til?
TA: Vi pleier å si at vi utdanner fremtidens sikkerhetsledere. Det er det vi vil. Under læretiden går de gjennom fire forskjellige tjenester for å bli kjent med yrket. Det kan være kjøpesentervakthold, mobil vekter som kjører ute om natta og legger bygninger til ro, det kan være stasjonærtjeneste hvor man sitter i en resepsjon, eller andre kontrolltjenester. Så man kan velge hva man vil i ettertid.
Programleder: Å «legge bygninger til ro» hørtes poetisk og fint ut.
TA: Ja, vi kaller det det. Når personer reiser hjem på kvelden og forlater kontoret sitt, kommer vekteren til avtalt tid og går gjennom hele bygget. De sjekker at alle kaffemaskiner og alt sammen er i orden og avslutter kanskje med å sette på innbruddsalarmen og låse alle dører. Da er bygget «lagt til ro», som vi kaller det.
Programleder: Det var en fin betegnelse. Hva slags tilbakemeldinger får du fra lærlingene dine?
TA: Tilbakemeldingene fra lærlingene er veldig positive. Mange lærlinger hos meg føler at det er litt annerledes enn de forventet. De kommer ut i det virkelige liv og skal hanskes med allslags personer i alle samfunnslag. Det er en utfordrende jobb, og det krever mye av dem. Men det er utelukkende positive tilbakemeldinger fra lærlinger.
Programleder: Markus, hvordan så du egentlig for deg at denne yrkesveien skulle være, og har de forventningene blitt innfridd? På hvilke måter har de i så fall blitt innfridd?
MOA: Som Tom sier, man får en virkelighetsjekk på hva som venter en som vekter. Jeg har blitt positivt overrasket over hvor mye forskjellig en vekter gjør. Arbeidsoppgaven er ikke bare å løpe etter butikktyver. Det er ekstremt mye mer.
Programleder: Hva ønsker du å gjøre i fremtiden? Nå vet du at du har en ganske fin jobb der du er, men har du noe ønske for fremtiden?
MOA: Jeg ønsker fortsatt å jobbe innenfor sikkerhet, for jeg synes det å planlegge sikkerhet for bygg og arrangementer høres ut som en morsom jobb. Jeg ønsker å ta en bachelor og eventuelt videre utdannelse innen dette, eller innen beredskap og krisehåndtering.
Programleder: Hva vil du si er det viktigste Securitas gjør, på landsbasis?
TA: Det aller viktigste er at vi er ute og yter service til kunder. En vekters arbeidsdag er 99 prosent service. Det er sjeldent vi må inn og løse opp i en situasjon. Men vi er der ute, vi bistår, vi viser oss frem, og tilbakemeldingen er at folk føler seg trygge når det står en vekter med uniform i nærheten. Vi supplerer politi og andre nødetater ved at vi er til stede på private områder.
Programleder: Sånn cirka hvor mange lærlinger har dere inne hvert år?
TA: I år, per dags dato, har vi 147 lærlinger inne. I det største faget vårt, altså sikkerhetsfaget, har vi 139 lærlinger inne.
Programleder: Markus, hva tenker du er det viktigste du lærte i lærlingtiden din?
MOA: Det er kombinasjonen av ny og gammel kunnskap. Du får mye teori på lærlingsamlingene som Tom holder, og så får du kunnskap fra vektere som har vært ute lenge – spesielt om konflikthåndtering. Så er det viktig å se ting i et annet perspektiv – å prøve å se noe fra ulike vinkler, forstå situasjonen på en annen måte.
Programleder: Tom, jeg vil ikke beskrive meg selv som en særlig tøff person. Kunne jeg blitt sikkerhetslærling eller vekterlærling i Securitas?
TA: Uten tvil. Det som til syvende og sist vil gjøre arbeidsdagen din bra, er at du er fornuftig, at du bruker hodet, og at du tenker gjennom situasjonen før du går inn i den. Jeg har mange lærlinger som er jenter, som kanskje aldri hadde trodd at de ville klare sikkerhetsfaget, men de er noen av de flinkeste vekterne vi har ute.
Programleder: Da vet jeg at jeg har en plan B.
TA: Ja, du er hjertelig velkommen.
Programleder: Tom Andersen, fagopplæringsleder i Securitas, og Markus Os Andersen, tidligere sikkerhetslærling i Securitas. Tusen takk for at dere begge kunne komme!
TA: Takk for at vi fikk lov til å komme.
MOA: Og takk for at vi ble invitert!