Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Krig og konflikterChevronRight
  5. Krigen i NorgeChevronRight
  6. Album fra konsentrasjonsleirene Natzweiler og DachauChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Album fra konsentrasjonsleirene Natzweiler og Dachau

Et album med tegninger og akvareller fra fangelivet i konsentrasjonsleirene i Natzweiler og Dachau er i dag en del av Norges dokumentarv. Det var Rudolf Næss som laget albumet i perioden 1945-1947.

Illustrasjon fra Rudolf Næss' fangalbum med tegninger og akvareller fra fangelivet i konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Bildet viser to fanger som er hengt mens andre fanger og soldater står og ser på. Akvarell.

Rudolf Næss

Rudolf Næss ble født i 1914. Han vokste opp i Oslo, men flyttet til Bergen da han var fjorten år. Under krigen deltok han i illegalt arbeid og ble arrestert 25. juni 1942. Han satt arrestert først på Veiten, deretter på Ulven og ble overført til Grini 19. august 1943.

30. september 1943 ble Næss sendt til Natzweiler. Etter evakueringen av Natzweiler i begynnelsen av september 1944 ble han overført til Dachau, Ottobrunn og Dautmergen og deretter tilbake til Dachau.

Fra fangealbumet til Rudolf Næss. Viser en fange som arbeider med en soldat med gevær i bakgrunnen. Over fangen er det en tankeboble med matvarer og teksten Vi tenkte på mat - mere mat. Tegning.
Rudolf Næss viste hvor sultne fangene i konsentrasjonsleirene var.

Rudolf Næss ble berget av de hvite bussene 21. mars 1945.

Om albumet

Vel hjemme i Bergen fortsatte Rudolf Næss arbeidet som illustratør og tegner. Umiddelbart etter hjemkomsten fikk han tak i fotografier med detaljrik informasjon om leirene. Denne kunnskapen kombinert med egne erindringer fra oppholdet i Natzweiler og Dachau var grunnlaget for tegninger akvareller fra fangelivet. I 1947 gav han bildene til Universitetsbiblioteket i Oslo.

Albumet er et uttrykk for skjebnen og erfaringene til alle de norske fangene i tysk krigsfangenskap under andre verdenskrig. Det er mange som har formidlet det harde leirlivet i biografier og minnebøker. Det spesielle med Rudolf Næss' album er at minner og erfaringer ikke er oversatt til ord men formidles direkte, følelsesmessig og sterkt med en serie bilder.

Læringsressurser

Krigen i Norge

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale