Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Krig og konflikterChevronRight
  5. Andre verdenskrigChevronRight
  6. Sluttoppgjør i EuropaChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sluttoppgjør i Europa

Som i første verdenskrig foregikk andre verdenskrig ikke bare på land. Både Stillehavet og Atlanterhavet var arena for krigen.

Handelsskip organiserer seg i konvoi på veg ut fra Storbritannia under andre verdenskrig. Eskortert av norsk korvett. Foto.
Handelsskip i konvoi på vei ut fra Storbritannia, 1943

Krigen i Atlanterhavet

I Asia raste kampene for full styrke i Stillehavet samtidig med slaget om Atlanterhavet. Tyskland ønsket å stanse alle forsyninger fra USA gjennom en hensynsløs ubåtkrig, og britene satte inn hele sin flåte i bekjempelse av ubåtene. Etter hvert som USA for alvor kom med i krigen, ble de alliertes overmakt for stor, og ubåtene fikk mindre å si. De allierte klarte å knekke den hemmelige koden for det tyske kommunikasjonssystemet og kunne derfor mer målrettet sette inn angrepene mot ubåtflokkene. Konvoiene til Murmansk med forsyninger til Den røde armé var svært viktige for krigens utfall.

Krigen i sør og vest

Stridsvogner på vei til å settes inn i slaget ved El Alamein, 1942. Foto.
Slaget ved El Alamein

Krigen nådde Nord-Afrika i 1942, da Hitler sendte sitt Afrikakorps for å hjelpe italienerne som ble hardt presset av britiske styrker i Libya. Under sin dyktige general Erwin Rommel klarte tyskerne å drive fienden tilbake nesten til Suezkanalen, før britene under ledelse av general Montgomery slo dem i et avgjørende slag ved El Alamain. De allierte drev nå de tyske og italienske styrkene mot kysten, hvor de overga seg i 1943.

For å avlaste Den røde armé på Østfronten, presset Stalin de vestallierte for å få en andre front i Vest-Europa,. Amerikanske og britiske styrker gjorde landgang på Sicilia i 1943 og drev deretter de tyske og italienske styrker nordover på det italienske fastlandet.

Britisk infanterisoldater går gjennom ruiner i Catania, Sicilia, 1943. Foto.
Britiske soldater i ruiner på Sicilia i 1943

Italia overga seg i september 1943, og de nye italienske makthaverne fengslet Mussolini. I en dramatisk aksjon befridde tyske fallskjermjegere ham fra fengselet, og Mussolini ble evakuert til Nord-Italia sammen med de tyske styrkene. I 1945 tok partisaner ham til fange og avrettet ham.

D-dag

Amerikanske soldater under landgangen i Normandie, D-dagen 6. juni 1944. Foto.
Landgang i Normandie, D-dagen 6. juni 1944

6. juni 1944 kom endelig den dagen de okkuperte folkene i Europa lenge hadde sett fram til. Allierte soldater gjorde landgang i Normandie i en dristig operasjon som lett kunne gått galt. Tyskerne hadde laget en sammenhengende festningsrekke fra spanskegrensen i sør til Finnmark i nord, kalt Atlanterhavsvollen. Nå skulle de allierte bryte gjennom disse festningsanleggene på Normandiekysten. En gigantisk styrke på 7000 skip og 8000 fly gjorde det mulig for over 150 000 infanterisoldater å storme anleggene, og etter en uke med harde kamper sto 300 000 allierte soldater i posisjoner på land. Etter en måned var styrkene vokst til over en million mann, og øverstkommanderende general Eisenhower kunne lede divisjonene sine i sluttkampene østover mot Tyskland.

Offensiven gikk raskt med en overlegen krigsmaskin, og bortsett fra et større tysk motangrep ved Ardennene vinteren 44 rykket de allierte styrkene uten større motstand inn i Tyskland og Østerrike våren 1945. Den amerikanske generalen Patton og britiske Montgomery ledet offensiven under Eisenhowers overkommando. Tyskerne var krigstrøtte, og de ønsket heller å komme under vestalliert okkupasjon enn sovjetisk østfra. Selv om nazistenes propaganda hamret inn motstand til siste mann, overga de tyske soldatene seg raskt for en overlegen fiende.

Læringsressurser

Andre verdenskrig

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter