Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Krig og konflikterChevronRight
  5. Andre verdenskrigChevronRight
  6. Fakta: Ikke-angrepsavtalen mellom Tyskland og SovjetunionenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Fakta: Ikke-angrepsavtalen mellom Tyskland og Sovjetunionen

Ikke-angrepsavtalen mellom Tyskland og Sovjetunionen, også kalt Molotov-Ribbentrop-pakten etter utenriksministrene som undertegnet den, ble undertegnet 23.august 1939. Den skulle fungere som en allianseavtale som sikret at de to landene ikke angrep hverandre i tilfelle krig.

Utenriksministerne for Sovjet og Tyskland, Molotov og Ribbentrop, poserer med Stalin etter signering av ikke-angrepsavtalen i august 1939. Foto.

I en hemmelig del av avtalen delte Hitler og Stalin landområder i øst mellom seg. Avtalen skapte stor forvirring blant både kommunister og nazister, da de to erkefiendene nå plutselig erklærte vennskap seg imellom.

I realiteten var de to diktatorenes største ønske å utrydde hverandre. Men taktiske hensyn var viktigere. Stalin så på Münchenforliket som en vestlig sammensvergelse mot Sovjet, og han ønsket å vinne tid for å kunne bygge opp en kraftig nok krigsmaskin for å kunne slå til mot Hitler-Tyskland. Hitler på sin side ønsket å ha ryggen fri når han angrep Frankrike, slik at han slapp en ødeleggende tofrontskrig. Deretter kunne han gå løs på Sovjet. Avtalen ble i realiteten opphevet da Hitler angrep Sovjet 22.6.1941.

Læringsressurser

Andre verdenskrig

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter