Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Industrialisering og arbeidslivChevronRight
  5. IndustrialiseringChevronRight
  6. Akerselva og den industrielle revolusjonen i OsloChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Akerselva og den industrielle revolusjonen i Oslo

Akerselva er en naturperle og -ressurs som renner tvers gjennom Oslo fra Maridalen til Vaterland. Elva er vakker, og de kraftfulle vannfallene er imponerende. Disse vannfallene var i sin tid utgangspunktet for den første tekstilindustrien i Norge.

Akerselva ved Vaterlands bro. Foto.
Akerselva ved Vaterlands bro

Den industrielle revolusjonen langs Akerselva

Kraften i Akerselva, eller Frysja som den tidligere ble kalt, har blitt utnyttet av mennesker i årtusener. Vi har kilder helt fra middelalderen som viser at det har vært kornmøller langs elva. Kraften har også vært brukt til stamper av ulike slag, og til papirmøller, oljemøller og sagbruk.

Knud Graah & Co bomullsvarefabrikk. Foto.
Vøiens bomuldsspinneri ved Akerselva. Vøiens ble etablert av Knud Graah.

I dette undervisningsopplegget kan du lese om Akerselvas betydning for den industrielle revolusjonen i Norge på 1850-tallet. Dette blir knyttet til den 100 år lange fortellingen om tekstilindustrien. Det var nemlig tekstilindustrien som startet det hele. Her blir positive sider ved industrialiseringen presentert, men også det problematiske med denne store samfunnsomveltningen. Du vil få to fortellinger om den den industrielle revolusjonen langs Akerselva: Den ene handler om utviklingen, optimismen og framtidstroen som sørget for en betydelig verdiskaping i det fattige Kristiania. Industrialiseringen ga nemlig arbeid til mange, og framveksten av kapital ga kjøpekraft til både bedriftseiere og arbeidere. Denne framstillingen av historien kan vi kalle «den blå siden» – den forteller om kraften i kapitalismen. Den andre siden av historien handler om de tøffe arbeidsvilkårene som de ansatte i industrien opplevde. Det resulterte blant annet i framveksten av arbeiderbevegelsen, og vi kan kalle dette for «den røde siden» av historien.

Læringsressurser

Industrialisering

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale