Hopp til innhold

  1. Home
  2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
  3. Samfunn og mennesker i tidChevronRight
  4. Industrialisering og arbeidslivChevronRight
  5. IndustrialiseringChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Industrialisering

Oppfinnelsen av maskiner og overgangen til fabrikkproduksjonen har blitt kalt den industrielle revolusjon. Denne såkalte revolusjonen startet først i tekstilindustrien i England fra midten av 1700-tallet. Fra 1840-tallet så vi den samme utviklingen i Norge.

Spinning Jenny, spinnemaskin. Illustrasjon.

Den første industrien i Norge

Den første industrialiseringen i Norge skjedde langs Akerselva i Oslo hvor vi fikk de første tekstilfabrikkene. Tekstilproduksjonen fikk etter hvert fotfeste over store deler av landet. Norge hadde nok av vannkraft som kunne drive maskinene ved veveriene.

Samtidig med at vi fikk tekstilfabrikkene startet det også opp en rekke mekaniske fabrikker, eller mekaniske verksted som det het på den tiden. Flere av disse startet også opp med skipsbygging i løpet av et par tiår.

Etter hvert ble industrien viktig for mange næringer, og nyvinninger gjorde at produksjonen kunne økes betraktelig.

Sosiale forhold

Den andre siden av den industrielle revolusjonen er betydningen for sosiale forhold. Dette gjelder arbeidsvilkår både for kvinner, menn og barn som jobbet i industrien, men også boforhold. I tillegg fikk man økende klasseskiller med den nye arbeiderklassen, som i første omgang utviklet seg med arbeidsplassene i de store byene.

Læringsressurser

Industrialisering

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale