Hopp til innhold

 1. Home
 2. Historie Vg2 og Vg3ChevronRight
 3. Historieforståelse og metoder ChevronRight
 4. Å presentere historiske personerChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Å presentere historiske personer

På våre sider kan du se at vi legger vekt på få fram kildenes rolle i historiefaget. Vi kan si at kildene er spor etter mennesker. Alle mennesker setter spor etter seg. I historiefaget skal du lære hvordan du kan presentere en historisk person.

Ole Gabriel Ueland. Foto.
Ole Gabriel Ueland kom fra en bondefamilie i Dalane og ble stortingsrepresentant under det såkalte Bondestortinget i 1833. Han ble leder for bondebevegelsen.

Hvorfor?

Hvorfor skal vi presentere eller forske på en person? Læreplanen har kompetansemål på dette under Historieforståelse og metoder på både Vg2 og Vg3.

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

 • presentere en historisk person og diskutere hvordan samtidige samfunnsrammer påvirket denne personens handlinger. (Vg2)
 • presentere en historisk person og drøfte hvordan samtidige ideer og samfunnsforhold påvirket denne personens tenkemåter og handlinger. (Vg3 + Vg3 påbygging)

En historisk person kan være både en kjent person som «alle» vet hvem er, og mer ukjente personer. De fleste finnes det kilder på. Kanskje vil du forske på noen i din familie?

Hva?

Under dette emnet vil du finne tips til hvordan du kan forske på en person, hva slags kilder du kan bruke, og du vil finne historier om forskjellige historiske personer som du kan bruke til inspirasjon.

Det er viktig at du ser dette emnet i sammenheng med det du har lært om historiske kilder, og de emnene under Samfunn og mennesker i tid som gjelder for den perioden som er aktuell for deg i arbeidet med å presentere historiske personer.

Læringsressurser

Å presentere historiske personer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

 • TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

  Historien om Tov Murukleiv

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for oppgaver og aktiviteter.

SubjectEmne

Kildemateriale