Hopp til innhold

  1. Home
  2. Norsk SF Vg1ChevronRight
  3. Skriftlig tekstskapingChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Skriftlig tekstskaping

Når du skriver, har du tid til å planlegge, endre og forbedre teksten din. Til gjengjeld må du være enda mer mottakerbevisst enn når du snakker, for leseren kan ikke spørre deg om noe skulle være uklart. En velskrevet tekst er til hjelp for leseren – og mye morsommere å lese!

En kulepenn og skrivebok ligger oppå en bærbar datamaskin. Foto.
Skrive på pc eller for hand? Eller bytte på? Prøv deg fram og finn ut hva som fungerer best for deg når du tenkeskriver, lager tankekart, skriver utkast eller finpusser.

Skriving i norskfaget

I norskfaget øver du deg på å skrive alt fra noveller og dikt til referater, debattinnlegg, artikler og essay. Du er kanskje sikker på at du verken vil bli dikter, essayist eller journalist, men det er likevel ikkje bortkasta å prøve seg på ulike sjangrar.

For det første fordi det er smart å øve seg i å tenke som Pippi: "Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!" For det andre fordi du uansett kommer til å lære mye om hvordan du bygger en ryddig tekst, binder sammen avsnitt og setninger og ordlegger deg presist og levende. Disse ferdighetene trenger du uansett hva slags tekst du skriver. Og for det tredje kan det faktisk skje at du kommer over en sjanger som du liker veldig godt å skrive i!

Emner

Skriftlig tekstskaping