Hopp til innhold

  1. Home
  2. Markedsføring og ledelse 1ChevronRight
  3. Organisasjon og ledelseChevronRight
  4. OrganisasjonsoppbyggingChevronRight
  5. MatriseorganisasjonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Matriseorganisasjon

En matriseorganisasjon er kompleks og flerdimensjonal. Den kombinerer gjerne flere typer organisasjonsformer, slik at en ansatt kan ha flere ledere alt etter fagområde og funksjon. For eksempel kan han rapportere til sin funksjonelle leder, en prosjektleder, og også forholde seg til faglig leder.

Bilde av en gjennomsiktig og tredimensjonal trekant på en himmel med skyer.

Kombinasjon av organisasjonsformer

En matriseorganisasjon er en organisasjonsform som kombinerer en linjeorganisasjon og en prosjektorganisasjon. I tillegg har bedriften kanskje elementer av funksjonell organisasjon i seg. Noen bedrifter kan oppleve at de tidligere nevnte organisasjonsformene ikke passer for dem, og velger da en matriseorganisasjon i stedet. Det er heller ikke uvanlig at en bedrift vokser ut av en organisasjonsform og går over i en annen, for eksempel denne, for å dekke de behovene bedriften har for arbeidsfordeling.

Fleksibilitet, kompetanse og kompleksitet

De åpenbare fordelene ved en slik organisasjon er at den kan være fleksibel og i stand til å svare på mange behov i og med at det er så mange ansvarlige på forskjellige områder. En slik organisasjon favner også om mye (forskjellig) kompetanse, noe som bidrar til spennende og interessante fagmiljøer.

Medaljens bakside er derimot at det kan bli mye rot i rapporteringslinjer og ansvarsområder, og for den ansatte kan det være vanskelig å vite hvem han egentlig har som sjef. Hvem skal du gå til som ansatt dersom du har et problem på jobben? Og hvem skal du ansvarliggjøre dersom du er leder?

Scandinavian Business Seating AS er en organisasjon som likevel mener de best når sine mål med en matriseorganisering. Sett deg inn i hvilke virksomhetsområder de har, og hvorfor de synes matriseorganisasjonen er den beste for dem.

Matriseorganisasjonen er så kompleks at vi kommer ikke til å gå nærmere inn på den her.

Læringsressurser

Organisasjonsoppbygging

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs