Hopp til innhold

  1. Home
  2. Religion og etikkChevronRight
  3. Religion og livssynChevronRight
  4. NyreligiøsitetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Nyreligiøsitet

Nyreligiøsitet er religiøse bevegelser som har oppstått i moderne tid, det vil si fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Bevegelsene legger gjerne vekt på åndelighet og mystikk, og har ofte oppstått i møte mellom østlig og vestlig religion og filosofi.

En ung hvit kvinne ser kjærlig på en mørkhudet mann. Foto.
I Norge har prinsesse Märtha Louise vært en forkjemper for nyreligiøse forestillinger om klarsynthet, healing, engler og sjamanisme, og har måttet tåle mye kritikk for dette. Her er hun avbildet sammen med sjamanen Durek Verrett. De to ble et par i 2019.

Som følge av sekularisering og demokratisering har de store verdensreligionene mistet mye av sin autoritet i Europa og USA. I kjølvannet av dette har det vokst fram en flora av nye religiøse bevegelser.

Enkelte av disse henter fram igjen forestillinger og ritualer fra gammel folketro. Slike forestillinger har gjerne vært undertrykt av religiøse autoriteter, men likevel overlevd i folkedypet. Andre nyreligiøse bevegelser legger vekt på nytolking av etablere religioner, eller på å finne et felles ståsted mellom flere religioner.

Læringsressurser

Nyreligiøsitet