I motsetning til vann som transporteres i en retning, transporteres organiske stoffer som sukker i flere retninger. Sukker lages i bladene under fotosyntesen og transporteres til forbrukssteder som knopper og skudd eller til og fra lagringssteder som røtter. Denne transporten foregår i silvevet.
Silvevets oppbygning
Silvevet (floemet) hos blomsterplantene inneholder silrørselementer og følgeceller. Dette er levende celler, i motsetning til transportcellene i vedvevet.
Silrørselementene består av celler uten cellekjerne og andre viktige organeller. De er forbundet med hverandre via silplater og har redusert cytoplasma. Silrørselementene er også forbundet og jobber tett sammen med følgeceller. Følgecellene har alle organellene intakt og leverer de nødvendige organiske molekylene.
Inn- og utlasting av sukker til og fra silvevet
Sukker i form av sukrose lastes aktivt inn i følgecellene i silvevet fra produksjonsstedet ("source") og aktivt ut fra følgecellene til lagrings- eller forbrukssteder ("sink"). Denne energikrevende prosessen går enten via eller via cellevegger og mellomrom mellom cellene.
Trykkstrømsmodellen
Den høye sukkerkonsentrasjonen i silvevet ved produksjonsstedet fører til at vann trenger inn i silvevet fra vedvevet ved osmose. På denne måten oppstår det et trykk som driver vannstrømmen mot områder med lavere sukkerkonsentrasjon og følgelig lavere trykk.
Sukkeret følger passivt med denne vannstrømmen. De oppløste stoffene og væsken beveger seg altså sammen (massebevegelse). Denne forklaringen kalles trykkstrømsmodellen. Bevegelsene av oppløst sukker antas å skje gjennom en kombinasjon av både aktiv og passiv transport.
Læringsressurser
Transport i planter
Fagstoff
Transport i planter
KjernestoffLangtransport av vann
Kjernestoff- Kjernestoff
Langtransport av fotosynteseprodukterDu er her
Oppgaver og aktiviteter
Transport hos planter
KjernestoffRefleksjonsoppgaver til temaet transport
KjernestoffVanntransport i planter (forsøk)
KjernestoffTranspirasjon hos planter
Kjernestoff