Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. HormonerChevronRight
  5. Regulering av hormonproduksjonChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Regulering av hormonproduksjon

Hormonproduksjonen vår reguleres slik at det alltid er en passe mengde av de ulike hormonene i blodet vårt. I en stressende situasjon har vi for eksempel behov for store mengder adrenalin og noradrenalin, slik at cellene får mer energi. Men hva styrer hormonproduksjonen i kjertlene?

Tilbakekobling regulerer hormonproduksjonen

Jente med frykt i øynene
Ved stress og frykt sendes det ut store mengder adrenalin og noradrenalin som setter oss i kampberedskap.

Reguleringen av hormonproduksjonen i kroppens kjertler skjer i hovedsak ved tilbakekobling. Det vil si at konsentrasjonen av et hormon i blodet virker inn på mengden hormoner som kjertelen produserer.

Påvirkningen kan enten være negativ eller positiv. Hormonkonsentrasjonen styres stort sett ved negativ tilbakekobling.

Negativ tilbakekobling

Stoppskilt

Negativ tilbakekobling innebærer at økt konsentrasjon av et hormon i blodet vil redusere kjertelens hormonproduksjon.

Et eksempel på dette er reguleringen av tyroksinproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. Hvis tyroksinkonsentrasjonen i blodet øker, vil dette virke hemmende på skjoldbruskkjertelens videre produksjon av tyroksin. Denne negative tilbakekoblingen skjer fordi hypofysen registrerer den økte konsentrasjonen av tyroksin i blodet og svarer med å redusere utskillingen av . Dermed vil skjoldbruskkjertelen produsere mindre tyroksin.

"Nok, stopp utskillelsen" – negativ tilbakekobling (hemmende)

"Ja, kjør på med mer" – positiv tilbakekobling (forsterkende)

Kombinasjon av negativ og positiv tilbakekobling

Kvinnens menstruasjonssyklus reguleres ved en kombinasjon av negative og positive tilbakekoblinger. Hypofysen skiller ut follikkelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Disse påvirker eggstokkene slik at de produserer henholdsvis østrogenet østradiol og progesteron.

Mor med barn som ammer. Foto

Østradiol og progesteron virker i sin tur som en brems tilbake på hypofysen (negativ tilbakekobling): Hypotalamus registrerer den økte hormonkonsentrasjonen og stanser dermed produksjonen av og inntil konsentrasjonen av østradiol og progesteron har sunket tilstrekkelig.

Rett før eggløsning øker konsentrasjonen av hormonet østradiol. Dette har en positiv virkning på hypotalamus (positiv tilbakekobling) slik at det blir en massiv, men kortvarig frigjøring av LH, som igjen får egget til å løsne fra eggstokken.

Nervesystemet

Nervesystemet bidrar også i reguleringen av hormonproduksjonen. Når et barn suger på brystvorten, sendes et nervesignal til hypotalamus, som så sørger for at hypofysen skiller ut prolaktin. Prolaktin stimulerer til melkeproduksjon i brystene. Hyppigere amming gir økt melkeproduksjon.

Læringsressurser

Hormoner

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter