Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. NervesystemetChevronRight
  5. EpilepsiChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Epilepsi

Epilepsi er et symptom på flere ulike tilstander som har det til felles at de forårsaker funksjonsforstyrrelser i hjernen. Årsaken til epilepsien varierer fra person til person og kan ikke alltid påvises.

Personer som har epilepsi, får epileptiske anfall som ofte oppleves som kraftige kramper. Slike forstyrrelser i hjernens elektriske aktivitet kan i prinsippet ramme alle mennesker, men epileptikere har lavere terskel for at funksjonsforstyrrelsene blir utløst.

ID-kort for personer med epilepsi. Foto.
ID-kort for personer med epilepsi

Mange epileptikere har et halskjede med epilepsisymbolet eller et ID-kort som viser at de har epilepsi, for å få riktig førstehjelp ved anfall.

Siden inntak av mye alkohol kan utløse epileptiske anfall, er det anbefalt at epileptikere viser måtehold med bruk av alkohol. For epileptikere er det også viktig å beskytte hodet for å unngå hodeskader, for eksempel ved å bruke hjelm når en sykler eller beveger seg i ulendt terreng.

Epilepsi kan behandles med anfallsforebyggende tiltak (nok søvn, regelmessig livsstil, unngå stressende situasjoner), medikamenter og i enkelte tilfeller med kirurgi.

Læringsressurser

Nervesystemet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter