Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. NervesystemetChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Nervesystemet

Kroppen vår fungerer som en enhet, selv om den består av mange ulike celletyper, vev og organer. Dette er mulig fordi nervesystemet formidler og behandler signaler lynraskt til og fra alle deler av kroppen. Nervesystemet kontrollerer våre bevegelser, reflekser og raske reaksjoner.

Genialt og avansert

Vårt nervesystem er så avansert at vi slett ikke forstår hvordan alt fungerer. Vi kjenner funksjonen til mange deler av hjernen, men hvor er tankene og hukommelsen?

Når vi bestemmer oss for å bevege oss, sender vi signaler til musklene våre. Vi registrerer smak, lukt, smerte, varme, lyder og synsinntrykk, men slipper heldigvis å registrere alle de signalene som går til og fra hjerte, lunger, tarmer og hormonproduserende kjertler.

Lynraskt

Nervesignalene er elektriske signaler som dannes ved at ioner lager ladningsforskjeller. Takket være stykkevis isolasjon, kan impulsen hoppe langs nervetråden, og få så stor fart som 100–120 m/sek.

Et sikkerhetssystem sørger for at signalene stopper når impulsen har gått, slik at vi ikke får kramper, men ulike medikamenter kan både dempe, stimulere og forstyrre aktiviteten til nervesystemet.

Læringsressurser

Nervesystemet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter