Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. Kroppens forsvar mot sykdommerChevronRight
  5. Slimhinnenes immunforsvarChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Slimhinnenes immunforsvar

Det beste forsvaret er å hindre at smittestoffer kommer inn i kroppen. I tillegg til at kroppen er beskyttet av hud, har den et effektivt "grensevaktsystem" i slimhinnene der det er kroppsåpninger. Slimhinnene kan stoppe mikroorganismene før de kommer inn i selve kroppen.

Illustrasjon - hvordan kroppen stopper mikroorganismer

Ervervet (tillært) immunitet på slimhinnene

Et barn dier. Foto.
Antistoff (IgA) i morsmelken beskytter barnet mot de samme mikroorganismer som moren er beskyttet mot.

Slimet på slimhinnene fanger opp partikler og mikroorganismer som dermed kan bli undersøkt av immunapparatet. Bakterier og virus blir fort dekket av antistoffer og angrepet av T-celler.

Det er faktisk flere T-celler i lungene og fordøyelsessystemet enn i hele resten av kroppen. Spytt, snørr, tårer og slim fra lungene ender for det meste opp i mage og tarm hvor de brytes ned slik at immunsystemet i tarmen får kontakt med mikroorganismene som finnes i disse væskene. På den måten blir det produsert celler og antistoffer skreddersydd for slimhinnene som skal beskyttes.

To like antistoff bundet sammen. Illustrasjon.
Antistoffet immunglobulin A (IgA) finnes på slimhinner og i morsmelk.

Kroppen produserer egne typer antistoffer (IgA) som beskytter slimhinnene og tarmen. Disse er laget slik at de ikke ødelegges i fordøyelsessystemet. Den samme typen antistoffer blir også produsert i morsmelken, slik at barn blir beskyttet mot de samme mikroorganismene som moren er beskyttet mot.

Når mikroorganismer bekjempes på slimhinnene, skjer det utenfor cellevevet. Dermed slipper vi ulempene som er forbundet med immunresponsen, slik som feber og inflammasjon.

Granulocytter, makrofager og dendrittiske celler

Det er mange flere celletyper enn B- og T-celler i immunforsvaret. Oftest er det en type antigenpresenterende celle som oppdager inntrengere og aktiverer B- og T-celler til å angripe bakterier eller syke celler.

Makrofager, dendrittiske celler og granulocytter er en del av det uspesifikke forsvaret, men de er også sentrale for å aktivere lymfocytter (det spesifikke forsvaret).

Dendrittiske celler

En viktig gruppe antigenpresenterende celler kalles dendrittiske celler. De kan både B- og T-lymfocytter og få dem til å angripe ved å presentere antigen for dem (se figur).
De dendrittiske cellene finnes både i blod og i vevet, for eksempel i lymfeknutene.

Makrofager – "store eteceller"

Makrofager kan fordøye både mikroorganismer, døde kroppsceller og kreftceller, og er i tillegg antigenpresenterende. Makrofagene finnes oftest i cellevev, og kan til en viss grad bevege seg mot et infeksjonssted.

Nøytrofile granulocytter

De nøytrofile granulocyttene fagocyterer (spiser) mikroorganismer og er et viktig førstelinjeforsvar mot bakterier og sopp.

Det produseres cirka 1 million nøytrofile granulocytter per sekund i kroppen. De fraktes med blodet til de stedene der det oppstår infeksjoner. Der angriper de bakterier og sopp som er merket med antistoffer eller .

Læringsressurser

Kroppens forsvar mot sykdommer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter