Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. Kroppens forsvar mot sykdommerChevronRight
  5. ImmunitetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Immunitet

Vi blir stadig utsatt for smitte av ulike mikroorganismer. Det meste stoppes av det medfødte uspesifikke forsvaret, men av og til trenger skadelige mikroorganismer inn i kroppen. Da vil det spesifikke ervervede forsvaret lære seg å kjenne igjen dette og gi oss immunitet etter første gangs smitte.

Tegning av antistoff som angriper influensavirus.
Immunrespons: antistoff binder seg til influensavirus

Immunitet

Første gang vi blir smittet av mikroorganismer som gjør oss syke, må immunsystemet aktiveres i en komplisert prosess der både B-celler, T-celler og andre deler av immunforsvaret deltar.

Det er viktig at immunsystemet ikke "slås på" uten at det er behov for det, men når vi virkelig trenger en immunrespons, må den være effektiv. Når immunsystemet blir skikkelig aktivert, får vi dannet spesielle B-celler og T-celler som kalles hukommelsesceller.

Hukommelsesceller

Hukommelsescellene gjør at immunsystemet kan reagere mye raskere neste gang vi blir utsatt for samme smitte. Dette skyldes at det blir mange flere celler som "husker" smittestoffet. De kan danne antistoffer så raskt at sykdommen blir bekjempet før vi blir ordentlig syke. Dette kalles å være immun.

De fleste infeksjonssykdommer får vi bare én gang, men immuniteten er ikke alltid livsvarig.
I mange tilfeller blir vi utsatt for smitte så ofte at immuniteten allikevel blir vedlikeholdt livet ut.

Stadig nye virus

Vanlig forkjølelse gir også immunitet, men siden forkjølelsesvirus endres hele tiden, får vi ulike typer forkjølelser mange ganger gjennom livet. Tilsvarende dannes det hvert år nye typer influensavirus som gjør at vi kan bli syke, selv om vi har hatt influensa tidligere.

Immunsystemet beskytter oss mot å få samme sykdom flere ganger, men dersom virusene endrer seg nok, vil ikke immunsystemet være tilpasset de nye utgavene.

Video (animasjon) om influensa fra Norsk Helseinformatikk

Video (animasjon) om vaksiner fra Norsk Helseinformatikk

Læringsressurser

Kroppens forsvar mot sykdommer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter