Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. Fysiologien til mennesketChevronRight
  4. Kroppens forsvar mot sykdommerChevronRight
  5. ImmunsystemetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Immunsystemet

Immunsystemet (ervervet immunitet) kan både gjøre oss friske fra infeksjoner og hindre at vi får den samme sykdommen flere ganger. Hvis du derimot har vært forkjølet, betyr det dessverre ikke at du aldri blir forkjølet igjen, fordi det stadig dukker opp nye virus som vi ikke er immune mot.

Sykdom og infeksjon

Rød næringsagar med bakteriekolonier med form som ei hand. Foto.
Bakterievekst etter håndavtrykk på agar

Smittsomme sykdommer skyldes mikroorganismer som bakterier og virus. Når en sykdomsframkallende mikroorganisme invaderer kroppen, kaller vi det en infeksjon. De mest kjente sykdomsbærerne er virus og bakterier, men vi har også andre, som sopp, mikro- og makroparasitter. Mange sykdommer som for eksempel diabetes og astma er ikke smittsomme.

Hvis man blir syk kan man bare vente til det går over siden kroppen reparerer det meste automatisk. Men av og til trenger vi behandling for å bli frisk og noen ganger må man lære seg å leve med det.

I tillegg har vi en mengde "snille" mikroorganismer i og på kroppen, men det regnes som den naturlig sunne tilstanden og er ikke en infeksjon.

Smitte

Dråpesmitte
Dråpesmitte. Når en forkjølet person nyser, kan virus spres til andre som puster inn denne lufta.

Smitte betyr at mikroorganismene som forårsaker sykdom kommer seg over fra en person til en annen. Dråpesmitte vil si at smitten finnes i spytt, og at de små dråpene som dannes ved hosting, overfører smitte når de pustes inn av en annen person. Nysing er en effektiv smittespreder!

Tilsvarende vil smitte kunne overføres hvis folk spiser uten å vaske hendene etter for eksempel håndhilsing. Typiske eksempler på sykdommer som overføres med dråpesmitte er virussykdommer som influensa og vanlig forkjølelse.

Noen sykdommer er seksuelt overførbare, slik som gonoré, klamydia og HIV.


Viruspartikler med verdenskart i bakgrunnen.
Epidemier – pandemier

En pandemi er en infeksjonssykdom som rammer mennesker eller dyr over et stort geografisk område.

Eksempler: tuberkulose, svartedauden og fugleinfluensa .

Immunrespons

Rød og hoven hals med store mandler.
Hovne mandler ved halsbetennelse viser en kraftig immunreaksjon.

Når vi får en infeksjon, er det ofte ikke selve infeksjonen vi merker, men immunreaksjonen. En immunreaksjon kan føre til inflammasjon (betennelsesreaksjon), det vil si at et område på kroppen hovner opp, blir rødt og blodfylt og gjerne varmt og ømt.

Når immunapparatet har oppdaget en infeksjon og setter i gang kraftige prosesser for å ta livet av inntrengeren, sendes det ut signaler som gjør at blodårene slipper gjennom blodplasma og hvite blodceller.

Bilde av betent øreflipp med ørering.
Betent øreflipp.

Spesielle signalstoffer kan hindre virus i å formere seg ved å stoppe proteinsyntesen i de syke cellene. Hvis vi i tillegg får feber, blir livet enda vanskeligere for mikroorganismene.

Når en kvise blir rød og hoven, skyldes det en inflammasjon. Den gule prikken som kommer i midten, er verk (puss) som består av døde hvite blodceller som kroppen vil kvitte seg med. Klemmer man på en kvise, er sjansen stor for at man skader vevet og forstyrrer helingsprosessen.

Læringsressurser

Kroppens forsvar mot sykdommer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter