Hopp til innhold

  1. Home
  2. BiologiChevronRight
  3. CellebiologiChevronRight
  4. VirusChevronRight
  5. Virusroller – helse og medisinChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Virusroller – helse og medisin

Virus blir oftest forbundet med sykdom, men virus har mange andre roller som er mindre kjent. Vi har virus i tarmene våre som hjelper oss til å holde oss friske. Bakteriofager kan bli den nye medisinen som hjelper oss i kampen mot de multiresistente bakteriene.

Bilde av en tenåring som nyser slik at dråpeskyen vises tydelig. Foto.

Virus og helse

En stor mengde bakteriofager forlater enbakterie som går i oppløsning. Tegning.
Bakteriofager forlater vertscellen

Virus er kun aktive når de kommer inn i levende celler. De utnytter de kaprede cellene til å formere seg og forårsaker sykdommer som forkjølelse, influensa, herpes, kopper, rabies, ebola og AIDS hos mennesker.

Les mer om virussykdommer og immunforsvar i temaet Fysiologien til mennesket – Når smitte kommer inn i kroppen

Du vet antakelig at det finnes vaksiner mot virus, og at antibiotika ikke hjelper mot en virusinfeksjon, men visste du at virus kan beskytte oss mot sykdom?

Vi har virus (bakteriofager) i fordøyelsessystemet vårt som angriper sykdomsfremkallende bakterier, og på den måten hjelper oss med å holde oss friske.

Multiresistente bakterier bekjempes med virus

Elektronmikroskopbilde av virus som angriper bakterie. Foto.
Bakteriofager angriper bakterie (elektronmikroskopbilde)

Bakterieinfeksjoner kan normalt helbredes med antibiotika, men det finnes etter hvert mange bakteriestammer, spesielt i miljø hvor det brukes mye antibiotika.

På sykehus finner man ofte resistente bakterier av Pseudomonas-slekta. Disse klarer å pumpe ut antibiotika som havner innenfor cellemembranen, men bakteriofager lager hull i bakteriens cellemembran. Dermed blir mekanismen som pumper ut antibiotika ødelagt, og medisinen får full effekt.

Bakteriofager som målrettet medisin

Bakteriofag tegnet som en sprøyte. Tegning.

Forskere har kartlagt arvestoffet til 500 nye tarmbakterier og over 800 bakteriofager som hittil har vært ukjente. De har også klart å finne ut hvilke bakteriofager som angriper hvilke bakterier. Dette kan bli fremtidens antibiotika.

Ved å bruke bakteriofager målrettet mot én type bakterie, kan man bevare nyttige bakterier som ellers ville blitt drept av antibiotika. Det er mye sunnere for tarmfloraen og dermed for kroppen[1] .

Ved å benytte bakteriofager som «medisin» mot bakterier, kan bruken av antibiotika reduseres.[2]

Virus mot kviser

Enkelte bakteriofager som lever på huden, kan bli brukt i behandling mot kviser. Forskere ved universiteter i Los Angeles og i Pittsburgh har avdekket 11 typer bakteriofager som går på kvise-bakterier og dreper dem.

  1. 1«Forskere har funnet 500 nye tarmbakterier». Kristian Sjøgren. 2014.
  2. 2«Virus kan redusere antibiotikabruk». Arnfinn Christiansen. forskning.no. 2007.

Læringsressurser

Virus

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter