Langs kysten vår finnes det et yrende fugleliv. Noen fugler, slik som måker, holder til langs kysten hele året, mens andre er trekkfugler. Under vårtrekket (mars–mai) og høsttrekket (september–oktober) kan artsrikdommen være spesielt høy, og noen steder egner seg godt som observasjonsposter for fugl.
Alf Jacob Nilsen (CC BY-SA)Sist oppdatert 17.06.2019
Havsuler i Gjesværtrappan.
Hensikt
I denne oppgaven skal du observere og registrere fuglelivet på ekskursjonsområdet.
Forberedelser
Et kamuflasjetelt for observasjon av fugl er satt opp i Taravika på Karmøy.
Det beste er om dere kan lage en observasjonspost på forhånd et stykke unna der resten av klassen holder til, slik at fuglene ikke blir skremt. Hvis skolen disponerer kamuflasjetelt, er det lurt å sette dette opp noen dager på forhånd. Husk tillatelse fra grunneier, og vær oppmerksom på at det kan være lokale regler for hvor slikt utstyr er tillatt satt opp. I vernesoner er det ofte forbudt å sette opp telt.
Hvilke fuglearter finnes?
Tjelden ([i]Haematopus ostralegus[/i]) er utbredt langs hele norskekysten.
På forhånd må du sette deg inn i hvilke fuglearter som er vanlige langs kysten der du bor. Det kan lønne seg å se om et lokallag av Norsk Ornitologisk Forening (NOF) er aktivt i ditt område. I så fall vil du her kunne få mye nyttig informasjon. Lag en lokal artsliste der du kan krysse av arter du observerer.