Hopp til innhold

 1. Home
 2. BiologiChevronRight
 3. Den unge biologenChevronRight
 4. Feltarbeid i fjæraChevronRight
 5. To spesielle dyr øverst i strandsonenChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

To spesielle dyr øverst i strandsonen

I den eksponerte fjæra kan vi finne noen ganske spesielle dyr som lever like over vannkanten, nemlig strandskrukketrollet og to arter av steinsprett.

Nærbilde av strandskrukketroll. Foto
Strandskrukketroll ([i]Ligia oceanica[/i])

Hensikt

Undersøk strandskrukketroll og steinsprett og miljøene de lever i.

Strandskrukketroll – et krepsdyr på land

Jente letter etter dyr i fjæra. Foto
På leting etter strandskrukketroll

Skrukketroll er krepsdyr og nære slektninger av de vanlige tanglusene og tangloppene vi finner blant tang og tare i fjæra. Skrukketrollene lever imidlertid på land, noe som er sjeldent blant krepsdyr der de fleste artene lever i havet.

Strandskrukketrollet er større enn kjellerskrukketrollet, og kan bli hele 30 mm langt. Det landlevende krepsdyret liker seg i mørke og fuktige omgivelser, og holder til under steiner og i fuktige sprekker fra øverst i strandsonen og litt inn på land. Hvis strandskrukketrollet blir skremt og må beskytte seg, kan det flykte ned i vannet.

Steinsprett – urinsekt som er vanskelig å fange

Steinsprett. Foto
Steinsprett

Steinsprett er ”urinsekter” eller svært primitive insekter som tilhører ordenen Thysanura. De har en avlang kropp med tre trådformede antenner på bakkroppen. Akkurat som strandskrukketrollet lever de i vannkanten, der de holder til på skyggefulle steder. De er vanlige å se på svaberg og ikke minst i gamle båtnaust. Lette å fange er de ikke, men kanskje du klarer det?

Forberedelser

Det er viktig at du forbereder deg ved å finne informasjon om skrukketroll og primitive insekter generelt og om strandskrukketroll og steinsprett spesielt før ekskursjonen starter. Finn opplysninger om utbredelsen og om gruppens systematikk. Finn ut hva strandskrukketrollene og steinsprettene lever av, og hvordan de formerer seg.

Utstyr

 • plastbokser eller flasker med lokk
 • pinsett
 • skriveunderlag
 • kamera/mobil

Framgangsmåte

 1. Strandskrukketroll. Foto
  Strandskrukketroll
  For å finne strandskrukketrollet må du snu på steiner og være lynende rask! Finner du det riktige stedet, kan det under én stein være mange individer. Så fort de kommer ut i lyset, vil de flykte. Klarer du å fange noen for å studere dem?
 2. Dyr som du samler inn, kan avlives svært humant ved å legge dem på et plastglass i fryseboksen over natten, da sovner de rolig inn. Dersom du ikke skal bruke dyrene i laboratoriet senere, passer du på å slippe dem uskadet tilbake i det miljøet du fanget dem.

Til ekskursjonsrapporten

 • Begynn med en oppsummering av faktaopplysningene du fant fram til før ekskursjonen.
 • Beskriv mikromiljøet der du fant dyrene i strandsonene.
 • Hvis du har samlet inn noen dyr, kan du ta bilder av disse, sette dem på nål eller fiksere dem på 75 prosent sprit og eventuelt se på dem i stereolupe.
 • Lag en beskrivelse av dyrene. Legg vekt på å beskrive dyrenes tilpasninger til miljøet de lever i.
 • Hvorfor gjemmer dyrene seg under steiner?

Læringsressurser

Feltarbeid i fjæra