Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Kost til ulike grupperChevronRight
  4. Kost for eldreChevronRight
  5. «Eldre og ernæring»ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

«Eldre og ernæring»

Oppgaver til videoen «Eldre og ernæring».

Eldre dame som får hjelp til å koke kaffe. Foto
  1. Skriv ned noen stikkord om hvor du spiser, hvordan du lager til maten, og hvem du spiser sammen med. Hvilke måltider setter du mest pris på? Begrunn svaret ditt.
  2. Hva kan være årsaken til at mange eldre ikke får i seg den maten de trenger?
  3. Ikke alle eldre synes det er hyggelig å spise måltidene sine sammen med andre. Hva kan være grunnen til det?
  4. Hva skal til for at eldre skal spise både godt og sunt?
  5. Hvordan skal vi tenke når det gjelder kalorier og næringsinntak for eldre? Begrunn svaret ditt og forklar dette for en medelev.
  6. Hvorfor er det viktig at den maten vi serverer eldre, har mye energi og lite volum?
  7. Hva er grunnen til at man ikke anbefaler eldre å spise lettprodukter?
  8. Noen eldre har svekket smaks- og luktesans. Hva kan man gjøre for å kompensere for dette tapet? Hva kan smaks- og luktesansen ha å si for appetitten vår?
  9. Gi eksempler på hvilke ingredienser man kan ha i en smoothie for at den skal inneholde proteiner.
  10. Hvorfor kan det være bra å bruke frossen frukt i smoothie?
  11. Hva er årsaken til at poteter og grønnsaker bør være most eller godt kokt?
  12. Hva vil du legge vekt på når du legger maten på tallerkenen?
  13. Påvirker farger appetitten vår? Begrunn svaret!
  14. Hva er grunnen til at mange eldre må minnes på at de må spise eller drikke?
  15. Nevn noen forslag til hva man kan gjøre for å få eldre til å spise eller drikke mer.
  16. Hva kan være forklaringen på at mange eldre blir dehydrerte?

Læringsressurser

Kost for eldre

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter