Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. BufféChevronRight
  5. TapasbordChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Tapasbord

Tapas har blitt mer og mer vanlig i Norge de seneste årene. Der en tidligere serverte koldtbord, serverer en nå like gjerne tapas. Tapas kommer fra Spania og byr på mat med masse smak. Selve ordet tapas betyr å «dekke til» eller «deksel» på spansk. Dette er en betegnelse på små kalde eller varme retter som opprinnelig ble spist med et glass vin til, som et lite mellommåltid.

Tapas (kollasj)

Tapas består av mange små retter og byr på noe for enhver smak. Det er vanskelig å si eksakt hva som skal være på et tapasbord, men noen rettere er gjengangere.

Tapasretter

  • Spekemat som chorizo og serranoskinke
  • Albondigas, spanske kjøttboller
  • Skalldyr i ulike varianter
  • Marinert kylling
  • Tortilla, spansk omelett med potet
  • En assortert osteanretning
  • Gazpacho, spansk tomatsuppe
  • Lefser fylt med spekeskinke
  • Små poteter med krydder
  • Dadler i bacon

Tilbehør

Bilde av brød, smør, dressing, oliven og tapenade. Foto.
Brød og smør, aioli, tapenade og oliven er godt tilbehør til tapas.

Brød: godt og smakfullt brød
Smør: ulike typer smør eller margarin og god olivenolje
Saus: ulike typer dressinger som aioli, tapenade og olje/eddikdressinger
Salater: som tomatsalat, grønn salat, pastasalat
Oliven: et utvalg av ulike typer oliven
Nøtter: salte og ristede nøtter

Mengdeberegning

Bilde av en chorizopølse på en kniv, og et glass sherry. Foto.
Den elegante og kraftige smaken i sherry passer godt sammen med krydret mat.

Hvor mye mat som skal beregnes er avhengig av hvor stort tapasbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør. Lenke til fagartikkel om mengdeberegnig på ndla.no.

Drikke

Sherry, øl, lett rødvin eller fyldig hvitvin kan passe til. Lenke til artikkel om drikke til tapas fra vinmonopolet.no.

Alkoholfritt: Eplemost, isvann og mineralvann.

Læringsressurser

Buffé