Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. BufféChevronRight
  5. SpekematbordChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Spekematbord

Spekemat passer til de fleste anledninger, enten det er snakk om en enkel lunsj eller til større selskaper som dåp eller konfirmasjon. Spekemat har lange tradisjoner i Norge, og serveres som oftest med tradisjonelt tilbehør. En kan også utvide repertoaret med flere sorter spekemat fra andre land, og da vil gjerne tilbehøret også endres noe.

Bilde av en spekeskinke og frukt. Foto.

Når en serverer spekematen velger en gjerne litt originale anretninger som rustikke trefjøler, flate steiner og lignende for å understreke det tradisjonelle.

Et tradisjonelt spekematbord inneholder:

  • Spekeskinke som westfaler eller pæreskinke
  • Spekepølser som fårepølse, salami, morrpølse, svartpølse Fenalår
  • Speket kjøtt, som speket reinkjøtt, elgkjøtt, hjerte og tunge.

Tilbehør

Brød: gjerne flere typer, smaksatte, grove og fine, flatbrød.
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: Rømme og ev.dressing laget på rømme og urter.
Eggerøre: er godt tilbehør til spekemat.
Frukt: Søt og godt modnet frukt passer perfekt til spekemat. Melon, jordbær, mango, fersken og druer.
Salater: Potetsalat, waldorfsalat, pastasalat og en grønn salat smaker godt til spekemat.
Rømmegrøt: er tradisjonelt tilbehør til spekemat.

Beregning

Beregn ca. 150 gram spekemat per person, fordel på de ulike sortene. Spekeskinke er oftest mest populært.

Drikke

Øl er tradisjonell drikke til spekemat, men tørr eller halvtørr hvitvin passer også bra.
Alkoholfritt:
Isvann og mineralvann Lenke til artikler om drikke til spekemat på vinmonopolet.no.

Ein skål med rømmegraut og eit fat med spekemat og frukt. foto.
Rømmegraut med spekemat

Læringsressurser

Buffé