Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. BufféChevronRight
  5. JulebordChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Julebord

I julen står tradisjonene sterkt, og maten vi spiser er gjerne den samme fra år til år. Til julens festlige anledninger serveres gjerne et julebord bugnende av tradisjonelle retter.

Ribbe på et fat med poteter, rødkål og rosenkål. Foto.

Tradisjonell julemat

Julemat har sterke og lange tradisjoner i Norge. Nordmenn er aldri så konservative som når det gjelder julematen. De ulike landsdelene har sine egne tradisjoner, og et tradisjonelt julebord har som oftest en liten smakebit av alt. Mange av rettene på et julebord er konservert, det vil si saltet, røkt eller tørket. Det henger sammen med hvordan en kunne ta vare på maten fra gammelt av, og blir enda brukt i vår tid.

Vanlige retter på et tradisjonelt julebord

Brødvarer

  • Lefse, flatbrød, fine og grove brødtyper.

Kalde retter

  • Rakfisk med tradisjonelt tilbehør
  • Røkelaks med eggerøre
  • Gravlaks med sennepsaus
  • Skalldyrsalat med urtekremdressing
  • Ørret- og skalldyrterrin
  • Syltet laks med pepperrotkrem
  • Ulike typer sild
  • Sylteflesk
  • Lammerull
  • Glasert juleskinke med syrlige grønnsaker
  • Spekeskinke og spekepølse med potetsalat
Bilde av fenalår tilberedet med rømme og flatbrød
Fenalår, rømme og flatbrød.

Varme retter

  • Pinnekjøtt med kålrotstappe, kjøttsjy og kokte poteter
  • Svineribbe med surkål/rødkål, svisker, brun saus og kokte poteter
  • Medisterkaker og pølser, svisker og epler
  • Lutefisk, ertepure, baconfett, sennepssaus og kokte poteter
  • Kokt kveite eller torsk, sandefjordsmør, dampede grønnsaker og kokte poteter.

Desserter

  • Riskrem med rød saus
  • Karamellpudding med pisket krem og karamellsaus
  • Moltekrem
  • Iskrem

Kaker

  • Kransekake, krumkake, sandkaker, berlinerkranser, fattigmann, hjortetakk, pepperkaker, fruktkaker, bløtkaker, nøttekaker og marsipankaker.

Frukt og nøtter

  • Et assortert utvalg av frisk frukt, dadler, fiken og nøtter.
Karamellpudding med krem. Foto.
Karamellpudding er en populær dessert på julebordet.

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes er avhengig av hvor stort julebordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn ca. 500-600 g mat per person inkludert tilbehør. Lenke til fagartikkel om mengdeberegning på ndla.no.

Drikke:

Tradisjonelt drikkes det øl og akevitt til julemat. Vin kan også passe. Lenke til artikkel om drikke til julemat på vinmonopolet.no.

Alkoholfritt: Isvann, kaffe, te og mineralvann.

Videoer

Her kan dere se tre videoer hvor pol-kokkene tilbereder julemat og anbefaler drikke

Læringsressurser

Buffé