Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. BufféChevronRight
  5. SkalldyrbordChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Skalldyrbord

Skalldyrbord er kanskje en av de enkleste måtene å servere et lekkert og godt måltid til mange mennesker på. Skalldyr er populær og delikat mat, og kan serveres til de fleste anledninger. Norske skalldyr er i særklasse og egner seg godt på et skalldyrbord med passende tilbehør.

Ulike typer skalldyr på et bord. Foto.

Når en serverer skalldyr er det viktig å tenke på temperaturen. Skalldyr er lett bedervelig mat, og blir fort ødelagt om det blir stående varmt for lenge. Ekstra skåler på bordet hvor gjestene kan legge fra seg skall og avfall kan være lurt.

På et skalldyrbord er det vanlig å servere:

  • Ferske reker
  • Dampede blåskjell
  • Fylte krabbeskjell
  • Skalldyrkabaret
  • Skalldyrsalat m/dressing

Ofte kan en også supplere med en eller flere ulike type varianter av:

  • Østers
  • Kongekrabbe, kokt eller gratinert
  • Tilberedte kamskjell
  • Sjøkreps
  • Hummer
  • Skalldyrsuppe
  • Fiskesuppe
  • Silderetter
  • Pateer og terriner
  • Ekstra skalldyrsalat

Tilbehør

Brød: loff og gjerne andre typer, smaksatte, grove og fine.
Smør: ulike typer smør eller margarin og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette.
Sauser: majones, aioli, rømmesauser, pesto.
Grønnsaker: sitron skåret i båter, en frisk grønn salat.
Kokt egg: er godt tilbehør til skalldyr.

Mengdeberegning

Beregn som ellers ca. 500-600 gram pr person, hvor ca. 250-300 er skalldyr (uten skall). Dette varierer etter hva man serverer. Normalt regnes det også 1/2 hummer per person når det er på bordet.

Drikke

En frisk hvitvin passer godt til. Ellers passer pils godt til reker.

Alkoholfritt: Isvann, eplemoster og annet mineralvann.

Husk

Skalldyr er lett bedervelig mat, og blir fort ødelagt om det blir stående for varmt for lenge.

Videoer

Kamskjell med hvitvin

Hummer med champagne
En feil oppsto ved lasting av en ekstern ressurs.
En feil oppsto ved lasting av en ekstern ressurs.
Kongekrabbe med hvitvin

Læringsressurser

Buffé