Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenytypeneChevronRight
  5. MåltidstypeneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Måltidstypene

I løpet av en dag inntar vi mange måltider. Her skal vi se på hva som vanligvis inngår i de ulike måltidene.

Frokost

Dagens første og enkleste måltid er frokosten. Frokosten skal sørge for at en får energi til å starte på dagens oppgaver. Måltidet består som oftest av brød og kornprodukter, med godt pålegg og noen enkle varmretter.

Lunsj

Er for de fleste et måltid som inntas midt på dagen, mellom frokost og middag. Ofte inntas lunsjen i arbeidstiden, og det stilles derfor krav til en rask servering. Lunsjen kan bestå av både kalde og varme retter, samt dessert.

Innholdsrik matpakke. Foto.
Hva foreterekker du å spise til lunsj?

Brunsj

Brunsj er et engelsk lånord for sen frokost. Det er satt sammen av ordene «breakfast» og «lunsj». Brunsj er et måltid som kombinerer frokost og lunsj i samme måltid. Brunsjen starter senere enn en frokost, og tidligere enn en lunsj, og varer gjerne en god stund. Rettene til dette måltidet er de samme rettene som på et frokostbord, kombinert med noen av rettene fra et lunsjbord.

Middag

Regnes ofte som dagens hovedmåltid. Her får vi tilført mye av energien vi trenger for en hel dag. De fleste er ferdige med dagens arbeid før de spiser middag. Kravet til rask servering gjelder derfor ikke i like stor grad som ved lunsjen, og gjestene har bedre tid til å nyte maten. Rettene til en middag har derfor ofte høyere kvalitet enn de som blir servert til lunsj. Middagen kan være en fast meny, eller en á la carte-meny hvor gjestene selv velger det de ønsker å spise.

Ettermiddagskaffe

Er et mellommåltid som er vanlig å servere etter middagen på helseinstitusjoner og kurs- og konferansehoteller. Måltidet består som oftest av kaffe eller te med kaker og/eller frukt. Engelskmennene har en sterk tradisjon for dette måltidet som de kaller for five o`clock tea, og bedrifter med mange engelske gjester bør være oppmerksomme på dette.

Aftens/kveldsmat

Er et måltid som vanligvis bare serveres på institusjoner, skip og plattformer. Enkelte overnattingssteder uten egen restaurant tilbyr gjerne også dette måltidet. Det som serveres er det samme som til et frokostbord. På helseinstitusjoner er det vanlig å servere ferdigsmurte smørbrød til aftensmåltidet.

Sein aftens/kveldsmat

En sein aftens er et suppemåltid som serveres på helseinstitusjoner ca.kl.20.00

Supé

Er et måltid som serveres sent, gjerne etter klokken åtte. Dette måltidet er gjerne et elegant måltid satt sammen av råvarer av bedre kvalitet enn de som serveres til middag. En del restauranter serverer en fast supé-meny med fire til syv retter. Dette kan være det eneste som tilbys, eller det kan være i tillegg til en à la carte-meny.

Husk

I løpet av en dag inntar vi mange måltider. Som kokk må du kunne planlegge og tilberede mat til alle disse måltidene.

Læringsressurser

Menytypene

SubjectEmne

Fagstoff