Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenytypeneChevronRight
  5. Dagens menyChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Dagens meny

Dagens meny forteller hvilket tilbud spisestedet har i tillegg til de faste tilbudene som à la carte-meny, lunsjmeny, smårettliste og lignende. Dagens meny er som navnet tilsier en meny som veksler fra dag til dag.

Kokk skriver opp dagens økologiske meny på en tavle. Foto.

Ulike tilbud innenfor dagens meny

Innenfor dagens meny kan en finne mange ulike tilbud. Det kan være dagens lunsjmeny eller dagens middagsmeny som gjerne er en fast meny på fra to til fire retter, hvor gjestene selv velger hvor mange retter de ønsker.

Det kan også bare være en lunsjtallerken som tilbys som dagens lunsj. En lunsjtallerken kan være en liten koldtanretning, en fiskerett eller en kjøttrett. Noen har én dagens rett, som brukes både til lunsj og middag. Dette er gjerne en rett som det tar kort tid å tilberede og som gjerne anbefales til gjester med begrenset tid.

Dagens meny har mange fordeler

Fordelen med en dagens meny er at kjøkkenet har stor valgfrihet. Hvis kjøkkenet har store mengder av en bestemt råvare på lager, kan dagens meny være et godt tilbud som gjør at kjøkkenet får brukt opp denne råvaren. Kanskje har kjøkkenet fått tilbud om et parti med overmodne tomater til en gunstig pris som de ønsker å tilby som dagens rett; tomatsuppe. Eller kjøkkensjefen har komponert en ny oppskrift som de ønsker å prøve ut blant gjestene før de setter den på den faste àla carte-menyen. Dagens meny kan gi større valgmulighet til stamgjester som besøker spisestedet regelmessig.

Eksempel på dagens meny

Her ser dere et eksempel på dagens meny fra Hovden Alpin Lodge, der gjestene selv velger hvor mange retter de ønsker.

Bilde som viser dagens meny ved Hovden Alpin Lodge.

Læringsressurser

Menytypene

SubjectEmne

Fagstoff