1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenytypeneChevronRight
  5. BarnemenyChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Barnemeny

Også barna bør bli prioritert i menyplanleggingen. Her skal vi se på hvordan en barnemeny kan utformes.

Bilde av et barn som spiser kylling

Barn må prioriteres i en meny

Bilde av en tallerken med hamburger og pommes frites, og en liten bil ved siden av. Foto.
Typisk barnemeny man ofte finner på serveringssteder.

Det er viktig at vi kan tilby mat til alle aldersgrupper. Det er stadig flere småbarnsforeldre som går på restaurant. Barna bør bli tatt på alvor og prioriteres i en meny. Tradisjonelt sett har utvalget til barn stort sett bestått av pommes frites, hamburgere og pølser. Dette er mat som mange barn liker, men som gir barn liten mulighet til å smake på andre typer mat. Hvis vi ønsker at barna skal få et positivt forhold til sunn og god mat, må det andre retter enn bare pølser på menyen. Mange steder tilbyr halv porsjon av de vanlige rettene på menyen. Dette kan være svært positivt, barna får dermed muligheten til å smake på mange ulike typer mat. Vi skal ikke undervurdere barnas smak, ofte liker de mer enn vi tror.

Imidlertid er det mange barn som ikke har de samme smakspreferansene som voksne, og foretrekker råvarer med renere smaker. Mange restauranter velger derfor å sette opp en egen barnemeny. Rettene til barn bør være passe store. Maten bør ikke være sterkt krydret, eller smakt til med sterk vin eller brennevin. Barn kan også være skeptiske til skalldyr og grønnsaker med veldig kraftig smak.

Appeller til barna

Ved utformingen av barnemenyene kan en gjerne være litt kreativ, bruke farger og figurer som appellerer til barn. Mange restauranter har tegnesaker, ballonger og lignende som barna kan aktiviseres med til maten er på bordet. Barnas retter bør prioriteres slik at de får maten først på bordet.

Skjermdump av barnemeny ved hotellkjeden Scandic.

Læringsressurser

Menytypene

SubjectEmne

Fagstoff