1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Menylære og de ulike menytypeneChevronRight
  4. MenylæreChevronRight
  5. Menyoppgave for nøkkelrådskost ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Menyoppgave for nøkkelrådskost

Denne oppgaven består av en teoretisk del, der du skal sette opp en meny i institusjon og næringsberegne den, og en praktisk del, der skal du lage menyen for en av dagene. Følg generelle menyregler og ta hensyn til at menyen skal serveres i institusjon. Det er anbefalt å følge råd fra Helsedirektoratet, som blant annet innbefatter kostholdsrådene.

Glass med juice og asjett med to brødskiver, ost, skinke, tomat, agurk og smør på et brett. Foto.

Energifordelingen i en nøkkelrådskost:

Fett: 25–35 %

Protein: 10–20 %

Karbohydrater: 50–60 %

(Tilsatt sukker må ikke være mer enn 10 %.)

Klikk på bildet for å se det i større format.

Tabell med anbefalt energifordeling for de ulike måltidene på en dag:

MåltidDagsbehov 8,5 MJDagsbehov 2400 kcalEnergifordeling i prosent per måltid
Frokost400 (20)480 (20%)20-30%
Lunsj500 (25)600 (25%)20-30%
Middag600 (30)720 (30%)20-30%
Kveldsmat350 (15)360 (15%)10-20%
Mellommåltider0-200 (10%)240 (10%)0-20%

Teoretisk del

Peson som skriver på laptop . Foto

Oppgave 1

Sett opp en ukemeny for en nøkkelrådskost som skal passe til en institusjon.

Du velger selv hvilken institusjon du skriver menyen til.

Menyen skal bestå av:

  • frokost
  • lunsj
  • middag
  • kvelds

Lag en tabell der du setter inn de ulike måltidene.

Oppgave 2

Velg en av dagene som du næringsberegner videre i oppgavene under:

  • Finn ut hvor mye kcal (KJ), protein, fett og karbohydrater denne dagsmenyen gir.
  • Regn ut den totale mengden energi i prosent som menyen (for denne dagen) gir av protein, fett og karbohydrater. Her kan du bruke kostholdsplanleggeren eller matvaretabellen og regne ut med kalkulator. Sammenlign tallene i menyen din med anbefalt energiprosent av protein, fett og karbohydrat.
  • Regn ut energimengden pr. måltid, og beregn hvor mange energiprosent dette tilsvarer. Sammenlign tallene med anbefalt energimengde pr. måltid.

Praktisk del

Kokk med kokkekniv og skjærefjøl. Foto

Oppgave 3

  • Velg deg ut en dagsmeny som du skal lage på kjøkkenet. Ha fokus på sunt kosthold når du velger oppskrifter og tilberedningsmetoder.
  • Finn oppskrifter og lag rettene.
  • Anrett en porsjon. Vurder porsjonsstørrelse og utseende for måltidene.
  • Presenter 1 porsjon av rettene dine for resten av klassen. Begrunn oppskriftsvalgene og tilberedningsmetodene dine.

Læringsressurser

Menylære