Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Økonomi og salgChevronRight
  4. Etikk og miljøChevronRight
  5. MatsvinnChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Matsvinn

Det vi kaster av mat i Norge, kunne gitt tilstrekkelig næring til rundt fem millioner mennesker, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

Forbruker Marius Dalen medgir at det blir litt matsvinn hjemme, men han forsøker likevel å unngå det. I videoen ser du hvordan.

Hva er matsvinn?

Myndighetene definerer matsvinn som «mat som kastes, men som på et tidspunkt kunne eller skulle vært spist av mennesker, til forskjell fra uunngåelig matavfall som bein, skall, produksjonsrester og lignende».

Mål om å redusere matsvinn

Nå har myndighetene og matbransjen undertegnet en intensjonsavtale om å redusere svinnet av mat. Initiativet skal bidra til å redusere miljø- og ressursproblemene knyttet til matsvinn i Norge og fremme en bedre utnyttelse av maten.

Fakta om matsvinn

Hver og en av oss kaster i snitt 46 kilo mat i året – hver femte bærepose vi fyller opp og tar med hjem, ifølge miljøstatus.no. Og da er ikke svinn i landbruket og det som blir kastet fra restauranter og institusjoner, tatt med i beregningen.

Bransjesamarbeidet ForMat, som eies av Matvett AS, har kartlagt hvor matsvinnet skjer. Ifølge ForMat var matsvinnet på 361 000 tonn i 2013, og fordelte seg slik:

  • 60 000 tonn i matindustrien
  • 2000 tonn i grossistleddet
  • 68 000 tonn i butikkleddet
  • 231 000 tonn hos forbrukerne

Kilde: miljøstatus.no

Tallerken med matrester. Foto
Restaurantbransjen må også finne måter å redusere avfallsmengden på. Her går mye næringsrik mat tapt.

Vil du vite mer om avtalen mellom matbransjen og myndighetene, kan du gå til nettsida "matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030" hos matvett.no.

Læringsressurser

Etikk og miljø

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter