Hopp til innhold

  1. Home
  2. Kokk- og servitørfag Vg2ChevronRight
  3. Tilpasset kostChevronRight
  4. Fettredusert kostChevronRight
  5. Eksempel på fordeling av 40 gram fett ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Eksempel på fordeling av 40 gram fett

Her finner du eksempel på hvordan man kan fordele 40 gram fett på en dag:

FooterHeaderIconFooter iconLK06
Middag servert på sykehus. Foto.

Matvare

Mengde matvare i gram

Mengde fett i gram

Olje eller flytende margarin til matlaging

5 - 10

5 - 10

Skummet melk, inkl. matlaging

750

0,75

Kjøtt, magert

150

2 - 15

Fisk, mager

200

1 - 6

Pålegg (mager ost el. magert kjøtt)

150

2 - 12

Brød (grovbrød) ca. 8 skiver

320

9

Husk

I en fettredusert kost må det være et minimum på 40 gram fett for hver dag, fordelt på alle måltidene.

Noen pasienter vil tåle mer fett, så kosten må derfor tilpasses hver enkelt pasient.

Sist oppdatert 17.06.2019
Tekst: Unni Kulhuset Granheim og Helsedirektoratet (CC BY-SA)

Læringsressurser

Fettredusert kost